SRBIJA JE DANAS DOBILA NOVI SAZIV SKUPŠTINE: Poslanici konačno ušli u svoje klupe

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta, na kojoj će novim poslanicima biti potvrđeni novi mandati, održava se danas!

pixabay

Sednici će predsedavati najstarija poslanica – Smilja Tišma (91) sa liste SPS, a pomagaće joj četvoro najmlađih poslanika – iz Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), SPAS Aleksandra Šapića i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Zasedanje će se održati uz poštovanje svih mera u borbi protiv koronavirusa.

Prvi put u Skupštini

Novi saziv Skupštine biće umnogome drugačiji od dosadašnjeg, jer u poslaničkim klupama više neće biti skupštinskih veterana, poput poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) ili Demokratske stranke (DS), jer prvi nisu prešli cenzus, dok su drugi bojkotovali izbore.

I dok u zdanju na Trgu Nikole Pašića više nećemo viđati neka dobro poznata lica, u skupštinske klupe stižu novi ljudi kojima je ovo prvi put da su izabrani za poslanike. Među njima sa liste SNS su, kako je Kurir pisao, poznati violinista Jovan Kolundžija, zatim sin lidera PUPS Milana Krkobabića – Stefan Krkobabić, te voditelj Lav Grigorije Pajkić i udovica Olivera Ivanovića – Milena Popović. SPS će takođe imati nove ljude u parlamentu, a među njima su poznati advokat Toma Fila i čuveni fudbalski trener Ljubo Petrović.

SPAS je na nedavnim izborima prvi put odmerio snage na republičkom nivou, pa je tako i lideru tog pokreta Aleksandru Šapiću ovo prvi ulazak u parlament, a uz njega će biti i novinar Ratko Dmitrović, zatim nekadašnja poslanica radikala Marina Raguš…

Građani odlučili

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su građani Srbije odlučili kako će izgledati novi saziv Skupštine.

– Radikala tako nema jer nisu dobili dovoljno podrške, dok je Demokratska stranka kukavički pobegla sa izbora. Naprednjaci su dobili poverenje i nedvosmislenu većinu. Ubedljiva većina je i priznanje i obaveza. Mnogo više obaveza i odgovornost, nego priznanje – navodi on.

 

Kurir

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 + two =