Zemlja pred kolapsom – mutanti virusa haraju; “Nema više vremena”

Dok se centralne vlasti u Braziliji i provincije prepiru oko nabavke vakcina, Brazil beleži rekordan broj smrtnih slučajeva u epidemiji.

pixabay

Odeljenja intenzivne nege su krcata i sve se glasnije zazivaju najoštrije mere.

U poslednjih sedam dana u Brazilu se dnevno beleži prosečno više od 1.400 smrtnih slučajeva koji se povezuju sa koronom. „Proživljavamo najgoru fazu pandemije, sa novim dnevnim rekordima stope smrtnosti i prepunim odeljenjima za intenzivnu negu u celoj zemlji“, kaže mikrobiološkinja Natalija Pasternak za DW.

Novi talas epidemije galopira u najvećoj zemlji Latinske Amerike i nema naznaka da će se smiriti. Do sada je u Brazilu registrovano 262.770 smrtnih slučajeva u pandemiji.

Talas je verovatno podstaknut varijantom P.1 koja je prvi put otkrivena u Amazoniji, pretpostavljaju stručnjaci. Preliminarna studija, koju su prošlog ponedeljka objavili Univerzitet Oksford i Tropski institut Univerziteta u Sao Paulu, ukazuje da je varijanta 1,4 do 2,2 puta zaraznija od originala. Uz to, kaže se da je mutant, nazvan po Manausu, glavnom gradu amazonske provincije, više puta doveo do obnovljenih infekcija kod pacijenata koji su već izlečeni.

Razlog brzog širenja mutanta mogle bi biti blage mere u Brazilu. “Kao i sve mutacije, Manaus-mutacija uzrokovana je nekontrolisanom cirkulacijom virusa”, kaže Pasternak. “Dakle, ne može se reći da je samo ova varijanta dovela do porasta broja zaraza. Mere predostrožnosti su ublažene i ljudi su zanemarili izolaciju.”

U ponedeljak su državni sekretari za zdravstvo pozvali na drastične korake kako bi sprečili kolaps zdravstvenog sistema – uključujući zabranu kulturnih i sportskih manifestacija, zatvaranje škola, plaža, barova i ograničenja javnog prevoza. U Rio de Žaneiru je uveden policijski čas između jedanaest uveče i pet ujutru.

Pasternak takođe poziva na oštar lokdaun. “Ako nešto ne preduzmemo, doći će do kolapsa javnog i privatnog zdravstvenog sistema. Budući da nemamo dovoljno cepiva, treba nam istinski lokdaun. Više nema vremena za polovične akcije.”

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − 10 =