Zato ako želite da na zdrav način pregurate praznična iskušenja i zaštitite se od raznih bolesti, napunite špajz začinima koji greju i njima što češće oplemenite svoju kuhinju.
Zimski začini vam pružaju mnogo više od same arome i ukusa. Neki od njih, poput čilija i đumbira, fantastično greju telo iznutra, te su odličan dodatak mnogim jelima, poslasticama i toplim napicima. Pored toga, začini su čuvari vitkosti i najbolji saveznici dobrog zdravlja. Veliki broj njih, pored toga, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.
Zato ako želite da na zdrav način pregurate praznična iskušenja i zaštitite se od raznih bolesti, napunite špajz ovim začinima i njima što češće oplemenite svoju kuhinju.
Đumbir
Đumbir se vekovima koristio kao lek protiv glavobolje, mučnine i nervnih smetnji. On smiruje kašalj i prehladu. Kineska medicina mu odavno priznaje afrodizijačko i okrepljujuće delovanje, a pojedini autori smatraju ga boljim od aspirina.
Ovaj sve popularniji začin sadrži ulja koja podstiču stvaranje toplote u telu, a njegova antioksidativna, protivupalna, antikancerogena i antivirusna svojstva čine ga najboljom preporukom za vaše zdravlje.
Koristi se osušen i isitnjen, kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća, ali i za pripremu kolača. Savete plus: narendajte đumbir na sveži sir.
Cimet
Cimet je bio jedan od glavnih začina na pijacama Aleksandrije u Kleopatrino doba, a širenjem Rimske imperije začini iz Afrike brzo su postali poznati širom ondašnjeg sveta. U kineskoj medicini prepisuje se protiv bolova u lumbalnom delu leđa, osećaja težine u nogama i hladnoće u rukama i stopalima.
Mnoga naučna istraživanja dokazala su da cimet sprečava nastanak ugrušaka u krvi, ima protivupalna svojstva, deluje kao antibiotik i antimikotik (smanjuje gljivične infekcije). Studije su pokazale da jedan gram cimeta dnevno smanjuje vrednosti šećera u krvi za čak 20 odsto, što ga činim idealnim za dijabetičare.
Osušena kora od cimeta ili njen prah upotrebljava se kao dodatak slatkim testima i kolačima, a na Dalekom istoku stavljaju ga i u slana jela. Ovaj začin se savršeno uklapa sa ukusom jabuke.
Kardamom
Reč je o jednom od najskupljih začina na svetu, posle šafrana, a koji pripada familiji đumbira. U Indiji i Nepalu ova biljka smatra se “kraljicom začina”, a najčešće se dodaje u napitke poput čaja ili kafe – Indusi ne mogu da zamisle pilav bez ovog začina, kao ni svoj čuveni indijski čaj.
Slično kao i cimet, i kardamom održava nivo glukoze u krvi stabilnim. Osim toga, odličan je prijatelj probave, pa prstohvat kardamoma možete ujutro dodati u čaj ili kafu kako biste podstakli rad creva. Kardamom pomaže i kod problema disajnih organa (poput astme) i podstiče iskašljavanje, a poznato je i da ima antimikrobna i protivupalna svojstva.
U skandinavskim zemljama se stavlja u pekarske proizvode, meso i kobasice, a iako postoji i beli i crni, autentičnim se smatra samo zeleni. U istočnjačkoj kuhinji često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.
Ljute papričice
Crvene ili zelene, sveže ili suve, dragocena su pomoć kad su sve telesne funkcije, uključujući i polne – usporene. Razne vrste ljute paprike sadrže brojne dragocene vitamine i stimulišu cirkulaciju krvi.
Osim što će vas dobro zagrejati, ljuta paprika će vas takođe “naterati” da jedete sporije, a vašem organizmu daće podsticaj da brže sagori masnoće.
Na Bahamima, prirodnom lokalitetu čilija, apetit se stimuliše jelom koje se zove mandram i služi se jako hladno jer je izuzetno ljuto. Mandram se sastoji od tanko isečenog krastavca poprskanog limunovim sokom, vinom madera i čilijem pomešanim sa lukom i vlašcem.
Čili ima snažna protivupalna svojstva, pomaže kod artritisa i bolnih zglobova. Pored toga, sprečava nastanak ateroskleroze.
Napravite čaj od šipka i usitnjenog čilija. Intenzivan ukus čili papričice pomoći će vam da se rešite virusa gripa.
Kurkuma
Snažan začin jarkožute boje najviše je korišćen u indijskoj medicini. Bogat je antioksidansima, a njegov sastojak kurkumin, polifenol, dostojan je “suparnik” u borbi protiv upalnih procesa.
Najnovija istraživanja pokazuju da je ovaj začin veoma važan za pušače jer njegovo redovno konzumiranje smanjuje mogućnost obolevanja od karcinoma. Kurkuma stimuliše funkcije jetre i nivo holesterola drži pod kontrolom. U kombinaciji sa timijanom uspešno leči osteoartritis.
Ovim začinom možete da obogatite svoju kuhinju ako želite da očuvate dobru liniju nakon dijete.
Da biste “prodisali”, dodajte jednu kašičicu praha kurkume u šoljicu mleka. Kada prokuva, sačekajte da se samo malo prohladi i pijte toplo, najbolje neposredno pre spavanja.
Među ostale začine koji greju, odnosno “teraju” prehladu, jesu i: šafran, crni afrički kim, ren, karanfilić, origano, ženšen, seme crne slačice, beli i crni luk…