Svakodnevna konzumacija jogurta je u istraživanju naučnika sa univerziteta Harvard povezana s prosečno 18% manjim rizikom za dijabetes tipa 2
Stručni časopis “BMC Medicine” piše da konzumacija jogurta nije čarobni štapić i ističe da je zdrava ishrana presudna za održavanje preporučene telesne mase i redukovanje rizika obolevanja od dijabetesa tipa 2.
Novi nalazi su prikupljeni na uzorku od oko 51.000 muškaraca i 238.000 žena, od kojih je oko 15.000 razvilo dijabetes tipa 2.
Istraživači dodaju da unos ostalih mlečnih proizvoda nije bio povezan s rizikom za dijabetes tipa 2.J edno od mogućih objašnjenja za dobijene rezultate odnosi se na delovanje probiotika iz jogurta, odnosno njihov uticaj na redukovanje upalnih procesa i poboljšanje funkcije hormona ključnih za kontrolu apetita.
Šećerna bolest tipa 2, od insulina nezavisni dijabetes ili adultni dijabetes, je poremećaj metabolizma koji karakteriše povišeni nivo glukoze u krvi u kontekstu insulinske rezistencije i relativnog deficita insulina.
Uobičajeni simptomi su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalna glad, pri čemu se gojaznost smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest. Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanim vežbanjem i promenom ishrane, a ako se nivo šećera u krvi ne smanji ovim merama, mogu biti potrebni lekovi.
Inače, stopa dijabetesa se značajno povećala u poslednjih 50 godina i to uporedo sa gojaznošću, a prema podacima iz 2010. u svetu ima približno 285 miliona ljudi koji boluju od ovog tipa dijabetesa.