Mnogima se događa da na posao nose pripremljen ručak s planom da ga pojedu u vreme ručka, ali im se redovno dogodi da jelo “plane” puno pre tog roka.
Što vam je činiti u takvoj situaciji i zašto se to redovno događa (baš vama), odgovor je dala Keri Glasman, osnivačica “NutritiousLife.com”.
“To se obično događa ako nemate naviku da pojedete jako zasitan doručak, iako čak ni tada ne bi trebalo da budete gladni puno pre roka, odnosno, brzo nakon doručka. Zato verujemo da ono što ljudi u prepodnevnim satima osete kao glad, zapravo uopšte nije prava glad već osećaj dolazi od činjenice da u to vreme počinjemo da razmišljamo o pauzi za ručak, a s previše razmišljanja o hrani doslovno varamo svoj organizam mišljenjem da smo zaista gladni. To je igra kojim varamo svoj um, a i naš um tada vara nas”, spomenula je Keri Glasman.
Međutim, pre nego što samo slegnete ramenima i već sad posegnete za obrokom koji ste planirali da pojedete malo kasnije, stanite i prvo razmislite.
“Promislite i zapitajte se jeste li zaista spremni za obrok ili bi vam i mali međuobrok mogao pomoći da prebrodite tu fantomsku glad, jer ako shvatite da vam je međuobrok došao u pravo vreme ili vas čak ni taj mali obrok nije dovoljno zasitio, tada dobro promislite o svojim potrebama. Moguće je da ste vi zaista u onoj grupi ljudi koja već u prepodnevnim satima oseća najveću glad pa biste zbog toga morali da pomerite tajming za ručak unapred. Ako je to 11 sati, onda je to najbolje vreme za vaš ručak”, naglasila je nutricionistkinja.
U tom slučaju prestanite da razmišljate o borbi koju vodite s apetitima i jednostavno se prepustite svom novom tajmingu, a ako vam je to svejedno prerano, u tom slučaju ne bi bilo loše da prepolovite ručak pa deo da pojedete sada, a deo kasnije.
Tako nećete puno grešiti niti ćete pojesti više kalorija, samo ćete malo prepoloviti obrok te pomoći sebi da lakše izdržite prepodne, ali i poslepodne, dok čekate večeru.
“To je zato što nekome više odgovara da pojede tri poštena obroka u danu dok će nekoga u potpunosti zadovoljiti više manjih obroka”, podsetila je i dodala:
“Dok god osluškujte vlastiti organizam, sledite i svoj sat”.