GRICKANJE UVEČE: Da li je opasno i zašto to radimo?

Da li je zaista toliko loše ako jedete uveče, zašto nam se uopšte jede kad bi trebalo da spavamo – evo šta kažu stručnjaci.

printscreen

Veoma zanimljiva studija objavljena 2013. godine pokazala je da su volonteri u dvonedeljnom laboratorijskom eksperimentu najgladniji bili uveče, bez obzira na to kada su ujutru ustajali, koliko su tokom dana jeli i kada su pojeli svoj poslednji obrok. Još zanimljivije je da im se uveče uglavnom jela masna, slatka ili veoma slana hrana, a ne voće, povrće i žitarice.

Postoji mnogo kompleksnih razloga zašto se ljudima uveče jedu grickalice”, kaže nutricionistkinja Suzan Jezek-Arijaga. “Ponekad je to iz dosade, ili telo nije dobilo dovoljno hranljivih namirnica. Ako jedete dosta slatkiša, brze hrane i ugljenih hidrata, a ne unosite dovoljno zdravih masti i proteina tokom dana, ‘podesili’ ste organizam tako da vam uveče opadne nivo insulina i da vam se traže grickalice”, objašnjava ona.

Pored toga, nutricionistkinja kaže da hormon kortizol, koji kontroliše otpuštanje šećera u krvi iz jetre, takođe može da bude krivac za to što vam se uveče javlja želja za hranom.

“Ako ste pod stresom, nivo kortizola se povećava, čini da osećate glad i povećava nivo šećera u krvi i insulina”.

Nivo kortizola se inače smanjuje uveče, ali ako ostajete budni do kasno, nivo tog hormona se ponovo poveća.

Dijetetičarka Lindzi Džanerio dodaje da razlog za želju za hranom koja se javlja uveče može da bude i izgladnjivanje tokom dana.

“Mnogi se trude da se tokom dana striktno drže dijete, što dovodi do toga da ne unesu dovoljno energije. Zbog te gladi se ometa san do tačke da se probudite i ne možete da zaspite dok nešto ne pojedete. To takođe može da dovede do prejedanja uveče, tako da grickanje zapravo preraste u obrok veći od svega što ste uneli tokom dana, a to utiče i na kvalitet sna”.

Da li je jedenje uveče zaista toliko loše

Jednom rečju – jeste.

“Jedenje uveče donosi je mnogo više od viška kilograma, ono donosi i zdravstvene probleme“, kaže dijetetičarka Kara Volš.

“Sudeći po studiji sprovedenoj u Danskoj, ova loša navika može da dovede do gorušice, a u najgorem scenariju i do raka jednjaka”.

Druge studije su pokazale da se većina kalorija unetih u večernjim satima pretvara u masti, a razlog za to što nam se uveče jede baš takva, nezdrava hrana, ima veze sa evolucijom.

Pošto se hrana uneta uveče skladišti u organizmu, to je u prošlosti ljudima pomagalo da prežive duže periode gladovanja. Danas nas to, međutim, samo čini gojaznim.

Kako da sprečite da vam se jede uveče

Nutricionistkinja iz Mumbaija Tehzib Lalani kaže da morate da obratite pažnju na svoje navike.

“Često čujemo da ne bi trebalo da jedemo posle šest ili sedam sati uveče, ali nije sve baš tako. Rana večera, u 18 časova, ima smisla za one koji na spavanje odlaze do 22 časa, ali ako inače ležete u krevet u jedan posle ponoći, rana večera je zamka. Jer, u ponoć ćete biti toliko gladni da ćete opustošiti frižider pokušavajući da nadoknadite manjak kalorija koji ste stvorili”.

Lalani savetuje da pokušate da odlazite ranije na spavanje, ali i da večerate najmanje dva sata pre spavanja, kako bi organizam imao dovoljno vremena da svari hranu.

Šta ako ipak ogladnite

Ako jednostavno ne možete da ne gricnete nešto pre spavanja, onda barem vodite računa o tome šta jedete u to doba. Nutricionisti preporučuju da, ako već morate da jedete, uneseteizmeđu 150 i 200 kalorija namirnicama koje su bogate proteinima i da tokom dana unosite toliko kalorija manje. Dakle, ako jedete uveče, možda da preskočite kolačić posle ručka…

izvor: mondo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − eleven =