“AKO VOJSKA SRBIJE POKUŠA DA UĐE, MI SMO SPREMNI” Ministar odbrane lažne države zapretio Beogradu, pomenuo i NATO

Raspoređivanje srpskih vojnih i policijskih trupa na KiM zamenik ministra odbrane tzv. Kosova, Šemsi Silja, naziva apsurdnim i nemogućim

On kaže da je povratak srpske vojske na Kosovo nemoguć i dodaje da su takvi zahtevi igra predsednika Srbije koji stvara tenzije.

– To je apsurdan zahtev, ali i igra Srbije koja zna da manevriše u situacijama u kojima se nalazi. Došao je trenutak da potpišemo sporazum koji po svoj prilici ne ide u prilog Srbiji. Srbija se pre svega igra hibridnim ratnim igrama šireći sukcesivne laži, istovremeno podnoseći apsurdne zahteve – kaže Silja za Kosovapres, prenosi “Reporteri”.

On ističe “da se vojska poput srpske, koja je izvršila genocid, ne može vratiti na Kosovo”.

Prema njegovim rečima, Srbija pokušava da iskoristi tenzije koje sama stvara, kako bi za sebe stvorila povoljniju situaciju u dijalogu sa Kosovom.

– Sada se stvaraju takve situacije da se traži povratak vojske koja je svojevremeno osuđena, kapitulirala zahvaljujući neuspehu koji je pretrpela jer je počinila zločine. Vojska koja je počinila genocid neće, niti će smeti da se vrati na Kosovo. Srbija mora da shvati da srpskoj vojsci nema mesta na Kosovu, ovde je vojska Kosova, to je vojska NATO-a, ona koja je srpskoj pokazala gde joj je mesto i treba da razume realnost, koliko god da je gorka. Ali znamo da Srbija ne može da to razume, stvara tenzije, pokušava da izvuče iz ove situacije povoljnosti za dijalog. Ali povratak srpske vojske je za nas nemoguć i neprihvatljiv, ne postoji niko ko mi mogao da opravda tako nešto – rekao je Silja.

On je ukazao da se vojska Kosova postepeno podiže u skladu sa standardima NATO.

– Vojska je spremna, spremna za mogući pokušaj spoljne sile da naruši integritet i suverenitet Kosova. Nadamo se da taj dan neće doći, ali imamo sreće, jer zajedno sa NATO-om osiguravamo bezbednost. NATO ima odgovornost za bezbednost, a mi ćemo odgovoriti na svoju obavezu, našu zakletvu i ustavnom obavezom da odbranimo nažu teritoriju i suverenitet – objasnio je Silja.

Istovremeno Silja, govoreći o napuštanju kosovskih bezbednosnih snaga, navodi da su od 127 pripadnika koji su okrenula leđa vojsci prošle godine, troje ili četvoro iz srpske zajednice.

Za njih tvrdi da su ucenjivani da odu, da su bili izloženi pritisku i na stvorene atmosfere pretnje tražili su da napuste svoja radna mesta.

On je ukazao da je stalno bilo odlazaka iz vojske, ali je prošla godina po broju bila zabrinjavajuća.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + eight =