“ALARMIRANI SMO ZAOŠTRAVANJEM SITUACIJE OKO KOSOVA!” Rusija se oglasila povodom krize na KiM: Priština eskalira tenzije uz direktnu podršku Zapada

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je povodom krizne situacije na Kosovu i Metohiji.

Zvanično saopštenje objavljeno je na sajtu Ministarsva, a prenosimo ga u celosti.

 Alarmirani smo zaoštravanjem situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske “vlasti“ ponovo namerno eskaliraju tenzije – uz saučešće ili čak direktnu podršku svojih pokrovitelja u liku Vašingtona i njegovih evropskih saveznika. Bez ikakvih efektivnih koraka da se stane na kraj provokacijama radikala kosovskih Albanaca, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu.

Zauzvrat, Beograd dosledno pokazuje konstruktivan pristup, poziva na rešavanje novonastalih pitanja kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma. Mirni miting u Kosovskoj Mitrovici 6. novembra potvrdio je masovnu podršku naroda ovoj liniji srpskog rukovodstva. Istovremeno, smatramo povlačenje kosovskih Srba iz regionalnih struktura, uključujući policiju, kao dokaz njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkom kursu tzv. kosovskih “vlasti“ nad srpskim stanovništvom, koji je i proteran iz svoje rodne zemlje etničkim čišćenjem.

Polazimo od apsolutnog prioriteta Kosovara da ispune svoje obaveze, utvrđene uz učešće EU, pre svega u smislu stvaranja Zajednice srpskih opština sa punim izvršnim ovlašćenjima kao vid zaštite prava i sloboda lokalnih Srba, a u zapravo, faktor njihovog fizičkog opstanka.

Kao i do sada, ne vidimo alternativu postizanju od strane Beograda i Prištine održivog i obostrano prihvatljivog rešenja zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koje mora nužno biti u skladu sa međunarodnim pravom i biti odobreno od strane Saveta bezbednosti UN – navela je Zaharova.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 − seven =