Albanci su uspeli na KiM, u S. Makedoniji i Crnoj Gori, ujediniće se”. Ali, ima problem – zove se Vučić

Tirana — Bivši premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje Kosova i Albanije neizbežno, prenosi Kosovo onlajn pisanje kosovske štampe.

Po mom uverenju, nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije je neizbežno.”, rekao je Beriša za Ekonomia onlajn.

“Ideja ‘nacionalnog jedinstva’ kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima, podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje”, ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji”, dodao je Beriša.

On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju “oslobađanja” Kosova.

“Albanci na Kosovu prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova. Albanci u Severnoj Makedoniji uspeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore”, kaže Beriša.

On smatra da je napredak ” u pravom smeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan”.

“Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je večan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima”, nastavlja Beriša.

Veruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

“Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahteva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije, kao i svedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom”, zaključuje Beriša.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × one =