Ambasador SAD: To je gotova stvar

Njujork — Imenovanje novog visokog predstavnika u BiH je gotova stvar, poručio sinoć zamenik američkog ambasadora u UN Ričard M. Mils tokom sednice Saveta bezbednosti UN.

Prethodno je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja usprotivio imenovanju Kristijana Šmita na taj položaj.

Mils je na sednici, na kojoj se raspravljalo o stanju u BiH, rekao da je Šmita imenovao Savet za sprovođenje mira (PIC) i ocenio da je to dovoljno.

Ukazao je da se samo Rusija usprotivila njegovom imenovanju, ali je ocenio da PIC odluke ne mora da donosi jednoglasno, prenosi Klix.ba.

Mils tvrdi i da Savet bezbednosti UN ne mora da odobri imenovanje šefa Kancelarija visokog predstavnika (OHR) da bi on stupio na dužnost.

On smatra i da otpor Moskve imenovanju novog visokog predstavnika nije baziran na pravu.

Mils je ocenio da entiteti nemaju budućnost izvan BiH, te da mirna disolucija nije opcija. SAD podržavaju jedinstvenu BiH, podvukao je on. Mils je naglasio da SAD podržavaju i Kancelariju visokoog predstavnika koja je, kako je naveo, od ključne važnosti za civilno sprovođenje Detonskog sporazuma.

On tvrdi i da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR i smatra da će se to dogoditi tek kada se sprovede “5+2 agenda”.

Mils je rekao da se Rusija 2008. saglasila sa ovom agendom, a da sada traži da se OHR ugasi. Prethodno se sinoć ambasador Rusije u UN usprotivio imenovanju Šmita za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da imenovanje Šmita nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira i upozorio da će ono voditi u haos i uništiti “sve pozitivno u poslednjih 25 godina”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − 8 =