Banka Engleske donela veliku odluku – neviđeno od 1989. godine

Banka Engleske (BoE) podigla je referentnu kamatu na 3,0 odsto sa 2,25 procenata.

To je najveći rast stope od 1989. godine, ali je odbacila tržišne pognoze o daljem oštrom povećavanju, navodeći da se Britanija suočava s dugom i bolnom recesijom.

Britanska centralna banka predviđa da će inflacija dostići 40-godišnji maksimum od oko 11 procenata tokom tekućeg kvartala, i takođe smatra da je ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva već ušla u recesiju koja bi mogla da traje dve godine, što je duže nego tokom finansijske krize 2008/09, prenosi Rojters.

Odluka o povećanju troškova zaduživanja – najvećem u poslednje 33 godine, izuzimajući neuspeli pokušaj podrške funti na dan “Crna sreda” 1992 – nije bila jednoglasna, budući da su dva od devet članova Odbora za monetarnu politiku BoE bila za manje povećanja u iznosu od četvrt i pola procentnog poena.

“Možda će biti potrebna dalja povećanja bančine kamate radi održivog vraćanja inflacije na ciljani nivo, ali do maksimuma koji je niži od procena na finansijskim tržištima“, navela je BoE u neuobičajeno konkretnim smernicama za investitore.

Neposredno pre odluke o monetarnoj politici, na tržištima se predviđalo da će referentna kamata dostići maksimalan nivo od oko 4,75 posto.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant izjavio je da će povećanje kamate Banke Engleske biti “veoma teško” za porodice s hipotekama širom zemlje i za preduzeća s kreditima, ali da je u toku globalna ekonomska kriza.

“Najbolja stvar koju vlada može da uradi, ako želimo da se ova povećanja kamatnih stopa smanje, jeste da pokaže da smanjuje svoj dug. Porodice širom zemlje moraju da balansiraju s kućnim budžetom, i mi kao vlada moramo da činimo to isto“, rekao je Hant novinarima, dodaje Rojters.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 3 =