ČAK 18 ŽENA UBIJENO U SRBIJI OD POČETKA GODINE! Najcrnji jul: Samo u ovom mesecu 6 žena stradalo u partnerskim odnosima – ubice sve brutalnije, žrtve slabo ko čuje

Od početka godine u Srbiji je 18 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice, a svaka treća prijavljivala je nasilnika i tražila pomoć. Uprkos novom zakonu, strategiji, akcionim planovima, statistika govori da naša zemlja ne uspeva da smanji prosek od najmanje dve ubijene žene mesečno.

Vikend za nama obeležila su ubistva dve žene, jedne u Futogu, gde je nasilje bilo prijavljeno pre ubistva, i druge u Zemunu, gde nije bilo ranijih prijava nasilja, iako su postojale indicije da ono postoji. Ponovo, po ko zna koji put, njihove smrti opominju sve, a posebno nadležne institucije – centre za socijalni rad, tužilaštva, policiju… da reaguju, zaštite žene i nasilnike adekvatno kazne. Jer, statistika o broju femicida je neumoljiva.

Naime, u poslednjih 12 godina u Srbiji su 353 žene ubijene od strane partnera ili člana porodice, podaci su Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji prati ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu. Podatke prikupljaju iz medija budući da su oni javno dostupan izvor informacija, a potom proveravaju sa nadležnim institucijama. Pritom, treba imati na umu da je moguće da je broj ubijenih žena i veći, budući da verovatno ne dospeju svi slučajevi u medije, kao i da nije moguće utvrditi koliko žena umre od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

– Od početka godine mediji su izvestili o 26 smrti žena od toga 18 žena ubijeno je u porodično-partnerskom kontekstu, a zabeleženo je još šest slučajeva izvan porodično-partnerskog konteksta, dok su u tri slučaja nadležne institucije utvrdile da se ne radi o nasilnoj smrti. Naime, jedna žena je umrla prirodnom smrću – ali je živela sama pa se ispitivalo da li je možda reč o nasilnoj smrti. Jedna žena umrla je usled slučajnog požara kada je grejalica zahvatila zavesu, dok je jedna žena izvršila samoubistvo, ali nije bilo ranijih prijava za nasilje u porodici – kaže za “Blic” Vedrana Lacmanović iz AŽC.

Konstantna brojka

Ako uporedimo podatke za celu prošlu godinu i prvih sedam meseci ove godine, 2021. je 20 žena ubijeno u porodično-partnerskom kontekstu, a u ovom trenutku je već 18 žena stradalo u istom kontekstu.

– Ako bismo razmatrali samo poslednje dve godine mogli bismo reći da se čini da broj femicida raste, međutim ako se osvrnemo na polugodišnje izveštaje za recimo 2016. godinu, videćemo da je te godine u istom periodu ubijeno 18 žena, a 2015. godine u prvoj polovini godine ubijena je 21 žena. Takođe, treba imati u vidu da polugodišnji izveštaji obuhvataju period od počekta januara do kraja juna, dok sada u ovoj statistici imamo i ubistva tokom jula – navodi Lacmanović.

blic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 2 =