Čarls III je novi britanski kralj

Čarls, sin kraljice Elizabete II koja je preminula u 97. godini, novi je britanski kralj.

On automatski postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II i nije potrebno krunisanje.

Kada se kraljevi ili kraljice popnu na presto, oni imaju kraljevsko pravo da uzmu bilo koje ime pod kojim će vladati.

U Velikoj Britaniji, monarsi obično uzimaju svoja imena, ali to nije uvek bio slučaj, pa su se već pojavila nagađanja da li će Čarls ostati Čarls ili će se zvati Karlo, Filip, Džordž… kao neki od njegovih prethodnika.

Ali, novi kralj odabrao je ime Čarls III.

Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule – Vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža, što su titule koje su do sada nosili novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila.
Poslednji kralj bio je Džordž VI, otac Elizabete II. U prošlosti, kraljica je izrazila želju da Čarls preuzme Komonvelt.

“Moja je iskrena želja da Komonvelt nastavi da nudi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da jednog dana princ od Velsa nastavi važan posao koji je moj otac započeo 1949. godine”, rekla je Elizabeta Druga pre četiri godine.

Podsetimo, Čarls (73) čekao je decenijama da postane kralj i princ je sa najdužim stažom u britanskoj istoriji. On je najstariji od četvoro dece rođene od kraljice i njenog pokojnog supruga, princa Filipa. Kada je njegova majka preuzela presto sa 25 godina, postao je britanski naslednik sa 3 godine.

Čarlsove titule uključuju one princa od Velsa, vojvode od Kornvola, vojvode od Rotseja i grofa od Kerika.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + 11 =