ČAROLIJA SVEŽIH ZAČINA

Uz sveže začine svako jelo biće mnogo ukusnije, zato ne zaboravite da na pijaci
nabavite i neku od ovih izuzetnih biljki. Korišćenjem svežih začina podićićete
ukus jela, a sam obrok biće zdraviji. Bilo da ih dodajete u toku pripreme jela ili
ih koristite za dekoraciju hrane, njihova aroma će doprineti gastronomskom
užitku. Začinsko bilje u tolikoj meri ulepšava ukus, da neka sasvim obična jela
postaju pravi specijaliteti.
Koji god obrok da pripremate, sveži začin će obogatiti jelo svojom izvanrednom
aromom. Uz dodavanje vrlo malo svežeg začina dobijate potpuno drugačiju aromu
hrane. Kada ste u nabavci na pijaci, primetićete na gotovo svakoj tezgi mirisne
veze aromatičnih biljki: peršuna, mirođije, bosiljka, vlašca, celera, nane,
majčine dušce, ruzmarina i drugih.
Peršun je začin koji se svakodnevno koristi, te se podrazumeva da ga imate u
kuhinji. Dodaje se u gotovo svako jelo jer ima blag ukus koji ne dominira nad
ostalim začinima, već ih upotpunjuje. Dodaje se u supe, čorbe, salate, povrće,
ribu, meso. Jedna od omiljenih marinada je kombinacija belog luka, peršuna i
maslinovog ulja. Često se koristi kao dekoracija, stavlja se na vrh jela kako bi
hrana bila primamljivija. Ali on nije tu samo da ukrasi jelo, već je poželjno da
se na kraju obroka pojede jer čisti nepce i neutrališe mirise jakih jela, pri
tome blagotvorno deluje na organizam.
Mirođija je začin koji je nezamenljiv u kuhinji. Njen slatkast, intezivan ukus i
fantastičan miris oplemenjuju mnoga jela, soseve, čorbe, marinade. Možete li
zamisliti kuvani grašak, tikvice, boraniju bez mirođije? Najlepši umaci
sadrže ovaj divan začin. Sos od mirođije je izvrstan prilog uz meso i ribu.
Salate od kupusa i krompira postaju neodoljive uz dodatak mirođije. Prilikom
pripreme zimnice mirođija se dodaje u turšiju, kisele krastavčiće jer im daje
izuzetnu aromu, a pored toga ona je i vrsta prirodnog konzervansa. Mirođija je
mnogo više od začina, ona je neverovatna zdrava začinska biljka koja obiluje
hranljivim svojstvima.
Bosiljak je jedna od najvažnijih biljki u kulinarstvu. Smatra se kraljevskom
biljkom za telo i dušu, u mnogim religijama smatra se svetom biljkom. On je
zvezda soseva, preliva, salata, čorbi, namaza, sjajno se slaže sa testeninom.
Jelu daje prijatnu aromu i pomaže varenje hrane. Izuetno dobro se slaže sa
žalfijom i ruzmarinom. Posebno ukusnim čini jela od plavog patlidžana,
krompira, kukuruza i u mediteranskoj kuhinji se često koristi. Pored toga što
daje aromatični užitak, bosiljak je odličan za zdravlje jer ima jaka
antioksidativna svojstva. Da bi se sačuvala njegova aroma, bosiljak se u jelo dodaje pri kraju kuvanja. Ako je potrebno da ga usitnite, cepkajte ga, nemojte ga
seći nožem.

Vlašac je vrsta luka, on je veoma popularan i zdrav začin. Njegove duge i šuplje
stabljike se seckaju na sitne komadiće i dodaju namazima, salatama, sosevima,
krompiru, jelima od ribe i mesa. Odličan je za vid, poboljšava zdravlje srca i
varenje, detoksikuje organizam i jača imunitet. Njegov ukus je sličan luku, samo je
blaži i daje divnu notu jelima. Odlično e slaže sa jajima, možete ga dodati u
sendviče, peciva, picu, posuti po jelu od testenine.
Ruzmarin je uz bosiljak najčešće korišćena začinska biljka, u njegovim
igličastim listovima prepliće se ukus limuna i bora. Ruzmarin se lepo ukalapa
sa pečenom svinjetinom i jagnjetinom, picom, testeninom, ulepšava aromu soka
od paradajza. Asocira nas na more, u prevodu sa latinskog ova biljka
neodoljivog mirisa se naziva „Lekovita morska rosa“. Dodajte grančicu
ruzmarina kada kada pečete ribu i meso, dobiće izvanredan šmek. Pošto ima
izraženu, jaku aromu štedljivo ga koristite. Odlično se slaže sa dinstanim
povrćem, mekim sirevima, mesom, ribom, svim vrstama pečenja. Italijanska
pogača fokaća je nezamisliva bez njega.
Nana se najčešće koristi za dekoraciju jela, deserta, pića. Za razliku od drugih
začinskih biljki nana se koristi i u slanim i slatkim jelima. Dodaje se u jela od
jagnjetine i govedine, odličan ukus daje jelima sa spanaćem, šargarepom, slaže
se sa sladoledom. Dodatno ukusnom i osvežavajućom čini limunadu i koktele.
Dodaje se u voćne salate i smutije. Pošto ima jaku aromu treba je koristiti u
maloj količini. Nana je lekovita, doprinosi opštem zdravlju, može umiriti
glavobolju, osvežiti dah. Sveža nana se dobro slaže sa avokadom, tikvicama,
čeri paradajzom. Kada je voće u pitanju nana odlično ide uz lubenicu, mandarine,
narandže, borovnice i jagode.

Timijan se koristi kao začin i lek. Izuzetno lepo se kombinuje sa belim lukom,
paradajzom, maslinama i vinom. Dodaje se jelima od mesa, divljači, povrća i
pečuraka. Posebno ukusnim čini neka peciva. Sastavni je deo marinada, sosova i
nadeva, dodaje se u sveže salate. Njegova aroma ulepšava jagnjetinu, svinjetinu,
pačije meso, odličan je za pečenja, posebno je interesantan kada se doda mesu sa
roštilja. On pomaže varenje izuzetno masne hrane. Lepo se kobinuje sa drugim
začinima pre svega peršunom, origanom i ruzmarinom.
Iako možete koristiti i sušene začine, sveže začinsko bilje je uvek mnogo bolja
opcija. Možete ga nabaviti na obližnjoj pijaci i uz njihovu aromatičnu moć
obroke učiniti ukusnijim i zdravijim. Da bi što duže sačuvali svežinu
začinskih biljki potrebno je da ih pravilno čuvate. Sveže začinsko bilje u
frižideru možete čuvati pet dana ukoliko ga predhodno umotate u vlažan papir
i spakujete u plastičnu kesu. Druga mogućnost da uvek imate sveže začine je da iseckate začinsko bilje, potopite u istopljen puter, smesu nalijete u kalupe za
led i ostavite u zamrzivaču. Začinsko bilje možete čuvati u tegli sa vodom u
frižideru do 6 dana, s tim što vodu morate menjati svaki dan.
Ukoliko pak želite da sami gajite začinsko bilje koje će vam uvek biti pri ruci,
na beogradskim pijacama možete nabaviti sve pomenute biljke u saksijama i
gajiti ih na vašoj terasi ili kuhinji. Lekovita svojstva svežih začina utiču na
organizam, dok njihove jedinstvene arome obogaćuju jelo i garantuju gastronomski
užitak.
Sve što mi treba je #napijaci

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + eleven =