Čepurin i Vučić: Ruski ambasador potvrđuje dolazak Šojgua u Beograd

BEOGRAD – Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je da će predstojećoj proslavi oslobađanja Beograda prisustvovati ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da posete visokih ruskih zvaničnika u oktobru postaju tradicija.

printscreen.
printscreen.

Prema njegovim rečima, svet se nalazi u složenoj situaciji, ni Balkan nije u jednostavnoj situaciji, a Srbija je “neka vrsta ostrva stabilnosti”.

Komentarišući opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, Čepurin kaže da je to “supervažno pitanje u naše doba, i dobar primer za druge zemlje”.
“Rusija sto odsto podržava neutralnost Srbije. Zato smo objektivno zainteresovani da Srbija postane jaka, bezbedna i neutralna zemlja. A bilo bi dobro da svi to shvate i podrže”, rekao je Čepurin.

Govoreći o obeležavanju 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije u februaru 2018. godine, Čepurin je najavio da će tada u Beograd doći ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, što je, kako kaže važna poseta i mogućnost da se razmotri čitav spektar bilateralnih odnosa.

“Pred nama je superzadatak da povećamo robnu razmenu, industrijsku saradnju. Sada su stvoreni uslovi da to možemo. Ove godine će robna razmena biti za 15-20 odsto veća nego prošle, to je pozitivan znak. Moramo i možemo da dostignemo kvalitativno viši nivo, ekonomsku saradnju, treba graditi nešto drukčije a sada ima mogućnosti za to”, rekao je Čepurin.

Ruski diplomata je dodao i da je Rusija spremna da ide napred onoliko koliko je za to spremna Srbija, zbog čega je od velike važnosti to što će u Srbiju u decembru doći ruski deo međuvladinog komiteta na čelu sa Dmitrijem Rogozinom.

Kako je kazao, od te posete se očekuje da će imati dobre rezultate i da će biti važan događaj.

Izvor:kurir/tanjug/sputnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 − one =