„Čistoća“ i sutra nastavlja jesenju akciju suzbijanja krpelja

Beograd, 12. oktobar 2023. godine – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ će i sutra, ukoliko to vremenske prilike dozvole, nastaviti jesenju akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama.

U petak, 13. oktobra akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine na teritoriji Beograda: zelene površine Ade Ciganlije, Zvezdarske šume, Banjice, Stepinog gaja, Miljakovačke šume, Lipovačke šume, zelene površine u Mladenovcu i izletničke površine u Trešnji.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah. Apelujemo na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − 4 =