Dajana je ponosni vojnik Srbije: Putovanja zamenila puškom i uniformom

Uvek aktuelno pitanje, da li vratiti redovno služenje vojnok roka postaje još interasntnije kad jesen samo što nije pokucala na vrata. I dok bi neki druženje sa puškom i uniformom rado zaobišli, ima i onih koji su se dobrovoljno priključili Vojsci Srbije. Dajana Krsmanović iz Golupca završila je srednju-turističku školu, ali od želje za putovanjem ljubav prema vojsci i otadžbini bila je jača, pa je dobrovoljno služenje vojnog roka za nju je bio prvi korak kako bi postala deo Vojske Srbije.

Od malena mi je bio san da obučem uniformu i uvek mi je bilo fascinantno kada vojno lice prodje pored mene i može se reći da mi je to dečiji san. Oduvek sam imala želju da branim svoju porodicu, domovinu, da uvek budem tu za brata, sestru, majku i oca” kazala je ova mlada Golubčanka. 

I njene kolege, mladi klasići u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Gorenjm Milanovcu imali su isti san i većina njih nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka ostaće u redovima VS, a mogućnost napredovanja i usavršavanja posebno ih motiviše.

“Video sam da je ministarstvo odbrane raspisalo konkurs za prijem novih vojnika u raznim jedinicama, tako da se to poklopilo sa mojim planovima, gde želim da postanem profesionalni vojnik i da ostanem da radim ovde” kaže mladi Martin Radovanović. 

Znanje i veštine koje vojnici ovde stiču tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka su od posebnog benefita koja mogu koristiti i u civilnom životu. Obuka i usavršavanje kadrova u službi telekomunikacija i informatike pravi je primer za to. 

“Kada kažemo služba telekomunikacije, to podrazumeva osposobljavanje za upotrebu kako tehnike koja je starije generacije, tako i najsavremenije tehnike telekomunikacija, do što bi se mladim ljudima najviše dopalo mobilnih telefona i tehnike koja se može upotrebiti u svim oslovima eksplatacije” priča major Vladimir Jeličić, komandir u centru za obuku za veze i informatiku. 

Vojska Srbije danas je jedna od najprofesionalnih institucija naše zemlje, u kojoj rame uz rame stoje i momci i devojke, a predrasude da damama u vojci nije mesto demantuju podaci da ih je na odluženju dobrovoljnog vojnog roka sve više. 

” Kada je uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, tj u poslednje 2-3 godine trend je da se u jedinicama VS javlja mnogo više devojaka nego muškaraca. Retke su generacije u kojima više dodje muškaraca” dodaje Jeličić. 

Prijava za doborovoljno služenje vojnog roka veoma je jednostavna. Svi zainteresovani mladići i devojke starosti od 19 do 30 godine mogu se javiti u svoje regionalne centre Ministarstva odbrane i preko sajta dobrovoljac ili na nekom od šaltera Pošta Srbije. 

” Nakon prijave na konkurs, regionalni centri pozivaju kandidate na lekarski pregled i nakon prolaska lekarskih pregleda, formira se lista kandidata koji se sa datim rokovima upućuju na dalje služenje vojnog roka” ističe potpukovnih Zlatko Kovačević. 

Služiti otadžbini nekada je bila najveća čast za mlade ljude i njihove porodice, a danas obzirom da je služenje vojnog roka dobrovoljno, mladi momci i devojke sigurno su najbolji od nas.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − two =