DAJEMO SPISAK “CRNE LISTE PREKRŠAJA” ZBOG KOJIH ĆE SE ODUZIMATI VOZILA! Vlasnik ostaje bez kola ako…

Automobili će se oduzimati povratnicima za najteže prekršaje, bez obzira da li su oni vlasnici automobila ili ne, predviđeno je izmenama zakona o saobraćaju.

Ako pozajmite automobil nekome ko u dve godine napravi neki od 18 najtežih saobraćajnih prekršaja, sud će vam privremeno oduzeti vozilo, bez obzira što vi niste bili za volanom. Ovo je predviđeno Nacrtom izmena zakona o saobraćaju koji bi do kraja meseca trebalo da se nađe pred Vladom, a potom bude usvojen i u Skupštini.


Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom – samo su neki sa spiska najtežih prekršaja zbog kojih se ostaje bez kola, bez obzira na to ko je njihov vlasnik. To je za Informer potvrdio Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

– Ovu listu mogli bismo da nazovemo “crna lista prekršaja”, jer se odnosi na najopasnija ponašanja u saobraćaju – kaže Okanović i dodaje da je reč o privremenom oduzimanju vozila do okončanja sudskog postupka.

Šta je nasilnička vožnja

Nasilnička vožnja, kako objašnjava Damir Okanović, jeste ona kada vozač dva ili više puta prođe crveno svetlo na semaforu, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo 10 minuta, kada pretiče kolonu na neisprekidanoj uzdužnoj liniji ili prekorači brzinu u naselju za 90 km/h više od dozvoljene, a van naselja za 100 km/h. Tu spada i upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti.

Sud, prema postojećim propisima, ima mogućnost da u postupku vozilo oduzme i trajno. Vozilo će se oduzimati bez obzira na to da li je neko napravio prekršaj u svom ili tuđem vozilu. A vlasnik ima pravo da, ako trpi štetu zbog oduzimanja kola, od onoga ko je napravio prekršaj traži naknadu štete – ističe Okanović.

Hitne izmene

Kako kaže Okanović, izmene zakona su hitne, a paralelno sa njima radi se i na novom zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Prema njemu bi sud u određenim situacijama imao ne samo mogućnost nego i obavezu oduzimanja vozila.

Sagovornik Informera dodaje i da je veliki broj žrtava stradao upravo zbog vožnje u alkoholisanom stanju i prekoračenja brzine. Nije previše neuobičajena ni vožnja bez dozvole, kao i vožnja tokom izrečene mere zabrane upravljanja vozilom ili oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena.

Nekome ko nema položen vozački ispit ne možete izreći kaznene poene, niti mu uzeti dozvolu, već samo naplatiti kaznu ili eventualno izreći dvomesečni zatvor, pa ispada da je on u povoljnijem položaju od regularnih vozača. Zato je oduzimanje vozila prava mera kod povratnika kada je u pitanju ovo delo – ističe naš sagovornik.

Lista prekršaja

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate
3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/h u naselju
4. Prekoračenje brzine za 90 km/h u naselju
5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni *30*
6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje
9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
10. Preticanje kolone vozila preko pune linije
11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
17. Preticanje kolone pod pratnjom
18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Trajno uzimanje

Stručnjak za bezbednost saobraćaja profesor Milan Vujanić smatra da oduzimanje vozila treba da bude trajno.

– Dakle, neko napravi delo, oduzima mu se vozilo do okončanja postupka. Nakon toga se vraća vlasniku, a zapravo trebalo bi da bude trajno. Ako kod vas nađu pištolj a nemate dozvolu za njega, oduzeće vam ga. A ako nađu da vozite auto a nemate pravo da vozite, u čemu je razlika kada je i auto opasna stvar? Ima vozača koje nikako ne možete ubediti da se ponašaju u skladu sa propisima. Onda mu lepo oduzmete to vozilo kojim krši propise, prodate ga i pare stavite u fond za bezbednost saobraćaja – kaže Vujanić.

Zvanični podaci MUP za prošlu godinu pokazuju da je trećina svih poginulih u saobraćaju nastradala zbog neprilagođene brzine, a zbog vožnje u alkoholisanom stanju svaki sedmi.

informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × two =