„Dan u Kikindi”: Centar Kikinde

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova „Dan u Kikindi” vodi Vas na najlepša mesta koja možete da posetite u ovom gradu.

U Srbiji, preciznije u autonomnoj pokrajini Vojvodini, nalazi se prelep grad Kikinda sa blizu 70.000 stanovnika i slobodno se može reći da je ovaj grad centar Severnobanatskog okruga naše zemlje.

U samom centru možete obići više kulturno-istorijskih znamenitosti koje će Vas sigurno oduševiti. Svakako da ćemo prvo pomenuti Gradsku kuću poznatu po projektu Ernea Balaža. Građena je mešavinom neorenesansnog i neobaroknog stila. Radovi su započeti 1891. i trajali su do 1893 godine. Čuvena je po natpisu ‚‚ATTENDITE!” (u prevodu pažnja) koji se nalazi na osmatračnici. Danas se na ovom mestu obavljaju ceremonije venčanja.

Narodni muzej Kikinda nalazi se u velelepnoj zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta (Kurija). Osnovan je 1946. godine i raspolaže sa neverovatnih 25.000 eskponata. Muzej se deli na 5 oblasti tj kategorija: arheološka, istorijska, etnološka, prirodnjačka i umetnička. Na glinokopu fabrike Toza Marković 1996. godine otkriven je skelet mamuta koji je izložen u Narodnom muzeju od 2006. godine. Procenjena starost skeleta je oko 500 000 godina.

U nastavku serijala čitaćete opširnije o ovim i ostalim objektima koji istorijski znače za grad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

six + 18 =