Danas pred Vladom zaključci o isplati pomoći – do kad možete da se prijavite za 60 evra?

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se danas pred Vladom Srbije naći nekoliko važnih zaključaka.

Njima se nastavlja sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima.

Podseća da je treći paket podrške vredan oko dve milijarde evra i ističe da je stav države da će on značajno pomoći našu privredu, očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.

Ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa, s obzirom na to da smo i tokom 2020. godine imali dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra”, naveo je Mali za Tanjug.

Ističe da je država tu za svoju privredu i građane i dodaje da se to pokazalo i pokazuje u ovim teškim vremenima za ceo svet.

Gostujući na RTS, ministar je podsetio da će biti isplaćena i dodatna pomoć za samostane umetnike – 500 evra, a isto toliko dobiće i zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu.

Isplata pomoći punoletnim građanima

Na vladi će se danas naći zaključci koji se tiču isplate novčane pomoći građanima.

Naime, svi punoletni građani Srbije, u okviru trećeg paketa pomoći, imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra.

Prijavljivanje će se odvijati putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs i preko kontakt centra, od 28. aprila do 15. maja.

Prijava elektronskim putem će početi 28. aprila, dok će prijava putem kontakt centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu.

Građani će se prijavljivati samo jednom, a isplata će biti realizovana dva puta, u maju i novembru.

Pravo na tu pomoć imaju svi punoletni državljani Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti virusa korona, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja.

Taj Zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne Skupštine sledeće nedelje.

Penzioneri, nezaposleni i primaoci socijalnih davanja

Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni.

Penzioneri će pored 60 evra, dobiti i dodatnu pomoć od 50 evra.

Takođe, građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna.

Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 − 2 =