DECA RADO POSEĆUJU PIJACE

Zdrava ishrana utiče na pravilan razvoj dece ali i na druge aspekte odrastanja.
Mališani znaju da se zdrava hrana prodaje na pijacama na koje rado odlaze sa roditeljima, bakama i dekama. Šarene tezge, različito voće, povrće i vedra atmosfera deci je veoma zanimljiva i zabavna. Kupovina na pijaci ne može da protekne, a da od prodavca ne dobiju „specijalnu“ voćku na dar, i upravo zbog pažnje koja im se uvek posveti mališani se na pijaci osećaju dobrodošlo i prijatno.

Foto: JKP Gradske Pijace

Sigurno ste primetili da poseta pijaci kod dece podstiče radoznalost, razmišljanje i interesovanje, pa često postavljaju brojna pitanja u vezi namirnica. Posebno im je zanimljivo što odgovore mogu dobiti od prozvođača i saznati kako se gaji njihovo omiljeno voće i povrće. Znanja koja stiču iskustveno, direktnim posmatranjem i učenjem na pijaci ostaju trajno urezana u svest deteta i predstavljaju zdravu bazu za sva dalja učenja i o prirodi, zdravoj ishrani, našoj tradiciji i kulturi ali i svetu oko nas.
Takođe, na pijaci se aktiviraju sva čula jer deca mogu videti, dotaći, omirisati i okusiti plodove što dodatno utiče na njihovu pažnju i povećava memoriju. Pored toga, oni ostvaruju interakciju sa okolinom, razvijaju bolje socijalne kompetencije koje direktno utiču na uspešnost i srećniji život.

Foto: JKP Gradske Pijace

Pratite interesovanja vaše dece i u skladu sa njihovim uzrastom uključite ih u aktivnosti kroz koje će se upoznati sa ponudom zdravih namirnica na pijacama. Uvrstite šetnju po pijaci u vaše zajedničke rituale, pokažite im gde se kupuje voće i povrće, upoznajte ih sa plodovima jer je to najbolji i najinteresantniji način da nauče kako da ih prepoznaju. Uz zanimljivu priču šta sve može da se pripremi od voća i povrća edukovaćete mališane i uticati na razvoj njihovih zdravih navika. Dozvolite im da učestvuju u izboru omiljenog voća i povrća, tako će se osećati korisno ali i slađe pojesti ono što ste kupili. Poznato je da beograđani neguju tradiciju kupovine na pijacama, imaju svoje omiljene prodavce, tako da su vaše zajedničke posete pijaci prilika da ih deca upoznaju ali i da stvorite lepe zajedničke uspomene. Posmatrajući
vas naučiće mnogo i o komunikaciji i ponašanju na pijaci, što je dodatni benefit.
JKP „Beogradske pijace“ organizuje brojne edukativne radionice, predstave i prigodne manifestacije za svoje najmlađe posetioce sa željom da se deca na pijaci osećaju dobrodošlo, da na vreme stvore zdrave navike u ishrani, da se zabave ali i upoznaju sa našim istorijskim nasleđem. Organizacijom zanimljivih programa za decu JKP „Beogradske pijace“ žele da najmlađi sugrađani stvore naviku dolaska na pijacu, na kojoj su dragi i rado viđeni posetioci.

 

JKP Gradske Pijace

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × one =