Dečak ranjen u “Ribnikaru” operisan u Čikagu

Beograd — Dečak koji je teško povređen u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” operisan je u Čikagu.

To je rekla ministarka zdravlja profesorka doktorka Danica Grujičić. Ona je dodala da su njene kolege zadovoljne operacijom, da su oštećenja teška i da je dečak trenutno na specijalnoj rehabilitaciji.

Oporavak će, navodi Grujičićeva, trajati dugo, što i sami znaju i iz iskustva.

“To je kičmena moždina. Pitanje je, takođe, i brahijalnog pleksusa na desnoj strani. Levu ruku je prilično dobro pokretao i pre te operacije. Šta će biti s nogama, sve je neizvesno. Najvažnije je da on veruje da može da se oporavi. Psihičko stanje je jako bitno. Nemam informaciju u kakvom je trenutno stanju. Dok je bio u Beogradu imao je faze i raspoloženja i neraspoloženja. Mlad je, dečak koji je bio vrlo aktivan, odjednom je postao zavisan od kompletne tuđe nege. Nije lako”, objašnjava prof. Grujičić. 

S dečakom su u Čikago otišli i roditelji, koji su, inače, doktori. 

“Nadam da će oni, kao lekari, moći da vide kakva je to vrsta rehabilitacije na kojoj je dete i sve što nemamo ovde u zemlji pa da to i uvodimo. Uvek, i kada se prati neki pacijent, čovek može mnogo da nauči, da vidi da li postoji neka novina, da li možda mi nešto radimo bolje nego oni. Od svakoga možete nešto da naučite”, kaže ministarka. 

Devojka ranjena u maskaru u Mladenovcu kojoj je amputirana šaka sada je na rehabilitaciji. 

“Kada prođe rehabilitacija, videće se da li je pogodna za tu robotičku šaku. RFZO je preuzeo obavezu da sve to finansira. Kada se u bilo kojoj porodici dese takve tragedije, uvek je potrebna pomoć. Ali ne sme se pričati da država neće platiti ono što je strogo vezano za zdravlje i da se za to skuplja novac. Treba skupiti novac tim roditeljima, porodici, njoj samoj treba pomoći jer je ipak ostala bez šake. Ali, država će sve što je vezano za zdravstvo u slučaju sve te dece i tih mladih ljudi koji su povređeni učiniti sve i platiti sve”, navodi Grujičićeva. 

Dodaje i da je devojčica koja preminula u “Tiršovoj” 12 dana nakon masakra u “Ribnikaru”, nažalost, od starta bila moždano mrtva. 

“Ali mi smo ipak do kraja radili sve što smo mogli. Znate da time idete i protiv medicine, jer je dete moždano mrtvo, ali je dete i morate da učinite sve što možete”, navodi ministarka.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three + 5 =