Doživeli šok u supermarketu: Cene skočile i do 700 odsto

Radnička komora Austrije (AK) upozorava da povećanje cena namirnica polako izmiče kontroli, jer su čak i najjeftiniji proizvodi sve skuplji.

Aktuelno istraživanje AK ukazuje na veliki rast cena na nedeljnom nivou za kupovinu jeftinijih namirnica, drogerijskih proizvoda i robe poznatih marki.

“Mnogim građanima postao je nedovoljan kućni budžet, a mnogi već žive na ivici siromaštva, pa se zato sve češće kupuju jeftiniji proizvodi. Ali i ti povoljni proizvodi su postali mnogo skuplji nego ranije”, navela je zaštitnica potrošača AK Gabrijele Zgubić.

Tako AK uočava drastično poskupljenje od 194 odsto jeftinijeg suncokretovo ulja, te 118 odsto povoljnijeg bašna.

Prošle godine u septembru litar suncokretovog ulja proizvođača ” Clever ” prodavan je po ceni od 1,19 evra, a godinu dana kasnije najpovoljnije suncokretovo ulje je marke Sonigold po ceni od 3,50 evra, što je rast od čak 194,1 odsto.

Kada je reč o brašnu, kilogram brašna marke “Happy Harvest” prošle godine koštao je 0,39 evra, a ove godine staje 0,85 evra, što je rast od 117,9 procenata.

Najdrastičniji rast cena zabeležen je kod odstranjivača laka za nokte, pošto je najjeftiniji proizvod koštao u januaru 0,48 evra, a u septembru je cena skočila na 3,93 evra, što je rast od čak 718,8 odsto, ukazuje AK.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

18 − fifteen =