“Duhovni identitet Sombora”: Crkva Svetog Georgija

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe bio je rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, koji je stradao prilikom progona hrišćana. Po njemu ova građevina u Somboru, koja je pod zaštitom Republike Srbije nosi ime Srpska Pravoslavna crkva Svetog Georgija.

Crkva je podignuta 1761. godine. na mestu starije crkve koja je obnovljena za vreme Turaka. Nova crkva podignuta je između 1759. i 1761. godine na inicijativu građana Sombora, nakon oslobođenja od Turaka. Pravoslavni somborski Srbi su poželeli da imaju dostojnu crkvu u kojoj je prva liturgija održana 1761. godine.

Pod uticajem baroka, crkva je sagrađena kao jednobrodna građevina sa rokoko elementima koji se posebno vide na dekoraciji zapadne fasade. Crkvu krase predivni ikonostasi koje je radio Teodor Kračun, a rezbarski radovi bili su povereni Arseniju Markoviću. Pavle Simić poklonio je izuzenu pažnju na radu ikona.

Prvopostavljeni krst sa Trga Sv. Đorđa, danas se nalazi u porti crkve. U crkvi su sahranjeni grof Jovan Janko Branković, kapetan graničarske policije i vladika bački Jovan Jovanović , koji je iznenada preminuo prilikom vizite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − 10 =