“Duhovni identitet Sombora”: Crkva Svetog Jovana

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

Crkva Sv. Jovana Preteče, u Somboru znana i kao Svetopretečeva ili Mala pravoslavna crkva, jedino je somborsko zdanje koje ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi, posvećena je Svetom Jovanu Preteči. a podignuta je 1790. godine.

Još pre dolaska Turaka ovo mesto predstavljalo je pravoslavnu bogomolju, međutim njihovim dolaskom ona je pretvorena u džamiju. Međutim, nakon povlačenja Turaka , 1687. godine, pravoslavni stanovnici Sombora su, kako svedoče stari letopisi i zapisi, preuzeli džamiju i pretvorili je u pravoslavni hram Sv. Jovana Preteče.

Kaluđeri iz manastira Jazak sa Fruške gore, prenose mošti cara Uroša , kako bi se sklonili od novih pretnji Turaka. Kaluđeri nakon dve godine, vraćaju mošti i u znak zahvalnosti ostavljaju ikonu Presvete Bogorodice sa Kosova, koja je doneta tokom seobe Srba.  Najstariji zapis iz ovog vremena je o svešteniku Zahariji Bunguroviću, koji je do svoje smrti služio crkvi.

 “Letopis crkve Svetog Jovana Preteče” koji je napisao sveštenik Mladen Borđoški, i dalje se čuva od 1890. godine.

Ovaj spomenik kulture krase ikonostasi bogate kasnobarokne dekoracije, sa elementima neoklasicizma, i prateća crkvena drvenarija. Izdvajaju se ikonostas – Sv. Jovan Preteča i Krstitelj i ikonostatas – Sveta Trojica.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 + nineteen =