“Duhovni identitet Sombora” : Srpska čitaonica

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Duhovni identitet Sombora” vodi Vas na putovanje inspirisano bogatom istorijom i kulturnim dobrima.

Čitaonicu je deset godina predvodio Laza Kostić i zbog toga ova građevina u Somboru i nosi njegovo ime. Čitaonica je osnovana u martu 1845. godine. a jedan od osnivača bio je trgovac Joca Janković, dok je prvi predsednik čitaonice bio Tona Konjević.

Na samom početku osnivanja imala je negde oko 60 članova, a da bi se učlanili, članovi tog doba su morali platiti godišnje 4 forinte, a mogla je da primi oko 150 ljudi.

Glavna sala je bila opremljena skupim nameštajem, a do nje su dve manje sale. Jedna sala je za odmor, a druga za bilijar.

Čitaonica je decenijama bila pokretač kulturnog, društvenog i političkog života ovdašnjih Srba, a često su njeni članovi organizovali i brojne akcije za pomoć raznim povodima, kako na lokalnom nivou, tako i širom srpskog nacionalnog prostora.

Tokom Prvog svetskog rata somborskoj Srpskoj čitaonici bila je zabranjena svaka delatnost, a tokom prve godine rata njene prostorije bile su korišćene za razne vojne svrhe. Odmah po završetku rata Srpska čitaonice je obnovila rad.

Zgrada Srpske čitaonice temeljno je obnovljena tokom druge polovine devedesetih godina 20. veka.

Krsna slava čitaonice i danas se obeležava i tog dana se poziva na povratak tradicionalnim društvenim vrednostima. Čitaonica obeležava Svetog Andreja Prvozvanog.

Predstavlja kulturno-prosvetnu ustanovu ovog grada i u njoj se održavaju razne aktivnosti tog karaktera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × five =