Duterte preti hapšenjem Filipinaca koji odbijaju vakcinaciju

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte zapretio je hapšenjem sunarodnika koji odbiju da prime antikovid vakcinu i poručio im da napuste zemlju ako ne žele da saradjuju sa naporima za suzbijanja pandemije.

Duterte, poznat po svojim javnim ispadima i oštroj retorici rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da je iznerviran zbog ljudi koji odbijaju imunizaciju potrebnu da bi se zaustavilo širenje korona virusa.

“Nemojte me pogrešno shvatiti. Ova zemlja je suočena sa krizom, postoji nacionalna hitna situacija. Ako ne želite da se vakcinišete uhapsiću vas i dati vam vakcinu u dupe”, rekao je Duterte.

“Ako nećete da budete vakcinisani napustite Filipine. Idite u Indiju ako hoćete ili negde u Ameriku”, rekao je on i dodao da će narediti seoskim zvaničnicima da sastave spisak meštana koji odbijaju vakcinaciju.

Advokat za ljudska prava Edre Olalija izrazio je zabrinutost zbog Duterteove pretnje navodeći da predsednik ne može da naredi hapšenje bilo koga ko nije počinio neko krivično delo.

Duterteova vlada je kritikovana zbog sporog odvijanja vakcinacije usled problema sa snabdevanjem kao i oklevanja stanovništva da primi vakcinu. Posle više odlaganja vakcinisanje protiv korona virusa u zemlji počelo je u martu.

Duterte je za probleme okrivio bogate zapadne zemlje koje su po njemu prigrabile vakcine za svoje gradjane ostavivši siromašnije zemlje kao što su Filipini da kaskaju u imunizaciji.

Filipini su krizno žariže za kovid-19 u Aziji sa zabeleženih više od 1,3 miliona slučajeva i najmanje 23.749 umrlih.

beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen − four =