Dva ruska i jedan ukrajinski špijun uhapšeni u Albaniji

Dvoje ruskih državljana i jedan ukrajinski, uhapšeni su pod sumnjom za špijunažu u vojnoj fabrici u južnoj Albaniji, saopštilo je albansko Ministarstvo odbrane.

pixabay.com

Kako se navodi, ruski državljanin identifikovan kao M. Z. (24), priveden je nakon što je ušao u krug fabrike u Gramšu, 80 kilometara južno od glavnog grada Tirane, i napravio fotografije, preneo je AP.

Dva vojna stražara povređena su hemijskim sprejem koji je Rus koristio dok se opirao hapšenju, navodi se u saopštenju albanskog Ministarstva. Ispred kompleksa uhapšeni su i ruska državljanka S.T (33) i Ukrajinac, F.A. (25) i njihovo vozilo je blokirano, navodi Ministarstvu u saopštenju.

“Tri osobe su bile u pratnji policije koja u saradnji sa drugim institucijama istražuje slučaj”, navodi se u saopštenju i dodaje da na slučaju rade vojna policija, vojno obaveštajna agencija i antiteroristička jedinica.

Dvojica vojnih stražara povređenih hemijskim sprejem zbrinuti su u vojnoj bolnici. Premijer Edi Rama oglasio se na Tviteru i rekao da je potrebno da se sačeka da se potpuno razjasni ovaj događaj.

“Kakav ponos za vojnu gardu koja je neutralisala tri osobe osumnjičene za špijunažu. Sačekajmo sada potpuno razjašnjenje ovog događaja”, napisao je na Tviteru Rama.

Vojna fabrika Gramš otvorena je 1962. godine za proizvodnju pušaka AK-47, poznatih kao kalašnjikov.

Nakon pada komunizma 1990. godine fabrika je obustavila proizvodnju i umesto toga počeli su da rade na rastavljanju starih kalašnjikova i drugog malokalibarskog oružja, navodi AP.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × two =