Ekipe JKP „Gradska čistoća“ i sutra suzbijaju krpelje

Beograd, 27. april 2023. godine – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ će u petak 28. aprila, nastaviti prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine Ade Ciganlije, Barajeva, u naseljima Gaj i Madžarsko brdo, Lipovičke šume, Hajd parka, Topčidera, Bloka 64 na Novom Beogradu, Parka Ušće sa priobaljem i okolnim parkovima, Zvezdarske šume, Banjice, Parka Banovo brdo, potez priobalja od Bloka 70 do Bloka 45, i od Bloka 45 ka Galovici, Miljakovačke šume, Parka Bele vode i Stepinog gaja. Po potrebi biće obuhvaćena i druga šetališta, park šume, šume, dečija igrališta, zeleme površine sportskih centara, kao i druge zelene površine na kojima boravi veći broj ljudi i domaćih životinja.​

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, bezbedan je po zdravlje ljudi, te građani nemaju razloga za strah.

Apelujemo na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven − six =