Ekipe JKP „Gradska čistoća“ sutra suzbijaju krpelje

Beograd, 19. jun 2023. godine – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ će tokom sutrašnjeg dana sprovesti akciju suzbijanja krpelja na javnim zelenim gradskim površinama .

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u utorak, 20 juna u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine na teritoriji grada Beograda, i to: Košutnjaka, Pionirskog grada, parka Bele vode, Lipovičke šume, Miljakovačke šume, Ade Ciganlije, Filmskog grada, Nove Skojevske ulice, Makiške strane Ade Ciganlije, Avale, SP „Jajinci“, poteza priobalja uz Savu od Bloka 70a do Bloka 45 i ka Galovici, Kalemegdana, Ade Huje, Bojčinske šume, SC „Surčin“, kao i zelene površine na teritoriji Surčina, Grocke, Mladenovca, Barajeva i Lazarevca. Po potrebi tretmani će se sprovesti i na drugim zelenim površinama u gradu.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

Apelujemo na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + eighteen =