ERDOGAN PROTIV CELOG SVETA Odnos Zapada pogrešan: Rusija se ne sme zanemariti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da smatra pogrešnim odnos zapadnih zemalja prema Rusiji i poručio da se ruska strana ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu.

– Mislim da je ovakav stav pogrešan, jer je Rusija neobična zemlja. Rusija zauzima značajno mesto i po površini i po svom položaju u svetu. Dakle, Rusija je praktično jedna od vodećih zemalja u svetu u proizvodnji žitarica. Takva zemlja se ne može zanemariti – rekao je Erdogan novinarima u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Erdogan je rekao da Ankara planira da nastavi pozitivne odnose sa Rusijom.

– Mi ćemo održavati naše odnose sa Rusijom na pozitivan način jer smo veoma uzbuđeni što ćemo pretvoriti region Trakiju u zapadnoj Turskoj u gasno čvorište – rekao je predsednik Turske, prenela je agencija Anadolija.

Prema njegovim rečima Turska, za razliku od Evrope, nema nedostatak prirodnog gasa jer oko polovine svojih zaliha dobija iz Rusije

– Evropa doživljava ozbiljnu nestašicu prirodnog gasa. Mi, s druge strane, nemamo nestašicu prirodnog gasa za industriju i tako dalje. Sada dolazi zimska sezona. Nadam se da se više nećemo suočiti sa ovim problemom – naveo je Erdogan.

On je rekao da Turska radi na isporuci milion tona ruskog žita u Afriku i da će o ovom pitanju razgovarati sa Katarom, koji će, kako je naveo, pružiti finansijsku podršku ovom procesu. 

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − eleven =