EULEKS SE OGLASIO NAKON DEESKALACIJE TENZIJA NA SEVERU KOSOVA: Pozdravljamo i pažljivo pratimo slučaj Pantić

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) pozdravlja deeskalaciju tenzija na severu Kosova i vraćanje slobode kretanja za sve koji žive i rade u četiri severne opštine nakon uklanjanja barikada

 Od dana kada su barikade postavljene do dana kada su uklonjene, Euleks je podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Kforom – navedeno je na Fejsbuk nalogu misije Euleks.

Dodaju da je od početka novembra, Euleks odgovorio na sve zvanične zahteve Kosovske policije

– Značajno smo povećali svoje izviđačke patrola 24 sata, sedam dana u nedelji i uvođenjem pešačkih patrola od strane pripadnika Specijalizovane policijske jedinice i Rezervne specijalizovane policijske jedinice na severu Kosova, kako bi pažljivo pratili bezbednosnu situaciju na terenu. Isporučili smo osnovne potrepštine službenicima Policije Kosova na zajedničkom prelazu Jarinje 17. decembra . Pratili smo redovne policajce Policije Kosova koji su se smenjivali i zamenjivali redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću 24. decembra – dodaju.

Ističu da u skladu sa svojim mandatom, koji predviđa robusno praćenje čitavog lanca pravosuđa, Euleks takođe pažljivo prati slučaj Dejana Pantića kako bi procenio kako sa njim postupaju kosovske vlasti.

– Misija Euleksa se zalaže za zaštitu osnovnih prava Dejana Pantića od strane kosovskih vlasti. Omogućili smo transport lekova, obavili dva lekarska pregleda na zahtev nadležnih kosovskih vlasti, pružili smo podršku Policiji Kosova u prebacivanju Pantića do kuće, po zvaničnom zahtevu kosovskih vlasti i u skladu sa odlukom o kućnom pritvoru – kaže se saopštenju.

Ističu da bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje.

– Euleks može samo delimično da popuni ovaj vakum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zameni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava. Stoga je od suštinskog značaja povratak na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija Policije Kosova i pravosuđa – dodaju.

Zaključuju da će Misija Euleksa, u okviru svog mandata nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, kao i bezbednost svih njegovih zajednica.

– Euleks će pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava. U tom pogledu i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačni sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka – zaključuje se u objavi Misije.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − nine =