EVO koje NAMIRNICE treba s godinama IZBEGAVATI!

S godinama određene namirnice počinju sve štetnije da deluju na organizam, a ako se bližite pedesetoj ili ste pak već prešli taj prag, svakako bi trebalo izbegavati hranu koja preti da začeši arterije, povišava krvni pritisak ili pak onu koja uzrokuje probleme sa snom.

pixabay.com
pixabay.com

Konzumirajte manje soli

Prevelika količina soli u ishrani negativno utiče na krvni priotisak. Naime, so navodi telo da zadržava vodu, a dodatne količine viškova vode u telu povišavaju krvni pritisak. A što je viši krvni pritisak, to je i veći pritisak na srce, bubrege, arterije i mozak. Visok krvni pritisak može da dovede do srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega. Količina soli koju konzumirate ima jednak učinak na vaš krvni pritisak.

Iako za neke namirnice, poput čipsa, znate da sadrže velike količine soli, u nekim namirnicama so je sakrivena, poput obrađenog mesa, sireva, smrznute hrane, pice, pa čak i žitarica za doručak, piše Huffington Post.

Izbegavajte slaninu

Čak jedna od tri osobe u SAD pati od artritisa ili srodne hronične bolesti zglobova, a postoje određene namirnice koje će samo pogoršati taj problem. NAučnici su otkrili kako su enzimi COX-2 aktivniji i uzrokuju probleme sa zglobovima kada konzumirate više masnih kiselina omega-6 od omega-3. Prema Arthritis Foundationu, na vrhu spiska hrane koju treba izbegavati su slanina, meso, žumanca, kukuruz, suncokret, semenke soje, margarin i više-manje sve što je pečeno.

Treća čaša vina

Brojne studije pokazuju kako je umerena količina vina zapravo dobra za zdravlje, ali problem je u određivanju tog “umerenog”, a polovina boce vina svake večeri sigurno nije umerena doza. Prema podacima National Institute of Health, mala do umerena količina alkohola znači konzumiranje dve do sedam čaša vina sedmično. Valja imati na umu kako preterano ispijanje alkohola može naštetiti bubrezima i jetri, a bolesti srca vodeći su uzrok smrti kod velikog broja ljudi koji preterano piju alkohol.

Tamna strana šećera

Većina ljudi šećer izbegava da se ne ugoji. Međutim to je samo deo priče o šećeru. Naučnici su otkrili kako preterana količina šećera može uticati na telo i organizam na nekoliko načina. Kada konzumirate šećer, u bilo kojem obliku, telo ga pretvara u glukozu. S visokim nivoima glukoze u krvi povezan je dijabetes. Iz klinike Mejo poručuju kako je i dijabetes opasan sam po sebi, ali takođe može dovesti do zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega ili nervnog sistema. Dijabetičari takođe mogu imati problema s kožom, ustima i kostima, što čini da izgledate i osećate se starijim.

Gazirana bezalkoholna pića

American Diabetes Association preporučuje smanjenje konzumaciju slatkih pića koja sadrže šećer kako bi se umanjio rizik od dijabetesa. Prosečna konzerva zašećerenog gaziranog bezalkoholnog pića sadrži oko 150 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata, što čini jednak iznos ugljenih hidrata koji sadrži deset kašičica šećera. Energetska pića imaju vrlo sličan sastav, a ako se već odlučite da g apijete, barem pogledajte na etiketi koliko ugljenih hidrata sadrži.

 

izvor: TPORTAL.HR/B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × four =