“Evropa treba da odustane”

Evropa više pati od posledica sankcija koje je uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini, nego sama Moskva.

To je rekao ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku i dodao da bi bilo najbolje da se odustane od osmog paketa kaznenih mera, jer će on samo dodatno produbiti probleme.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske prenelo je izjavu Sijarta, koju je dao nakon neformalnog sastanka Saveta za spoljne poslove, u kojoj je naglasio da su do sada uvedene kaznene mere “nesumnjivo naškodile Evropi mnogo više nego Rusiji”, jer su dovele do porasta inflacije i troškova komunalnih usluga u EU, prenosi MTI.

On je rekao i da je “ogromna većina” sveta van Evrope već shvatila da su posledice sankcija teže od posledica rata, jer izazovi sa kojima se svet trenutno suočava proističu iz sankcija, a ne direktno iz rata.

“Hteli mi to ili ne u Evropi, ovo mišljenje već jeste razvijeno u ogromnoj većini sveta van Evrope“, dodao je Sijarto.

Mađarski ministar je poručio da “EU treba da prestane da govori o osmom paketu sankcija i da poziva na mere koje bi mogle dodatno da pogoršaju poteškoće u snabdevanju energentima“.

“To jasno pokazuje da čak i razgovor o mogućnosti daljih sankcija podiže cene”, rekao je on.

Sijarto je izjavio da je “gubljenje vremena” ne koristiti GS UN za postizanje mira.

On je, takođe, rekao da je važno podržati napore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, kako bi se garantovala bezbednost reaktora, a što zahteva da se sve ratne aktivnosti u tom regionu što pre okončaju, navodi MTI.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × four =