Nekada je bilo teško “svariti” i vegetarijance, a sada, kao pečurke posle kiše, niču vegani.
Nekada je bilo teško “svariti” i vegetarijance, a sada, kao pečurke posle kiše, niču vegani. Izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda postalo je veoma popularno, pa je u poslednjih deset godina zabeležen porast broja vegana za 350 odsto.
Dobro izbalansirana veganska ishrana sa manje soli i prerađenih namirnica može da dovede do smanjenog rizika za bolesti srca, kao i dijabetes. Treba obratiti pažnju na unos gvožđa, cinka i kalcijuma jer se oni manje unose u veganskom režimu. A evo šta se dešava u telu tokom godinu dana na veganskoj ishrani:
Posle nekoliko dana – Ako odlučite da postanete vegan, u prvom trenutku osetićete priliv energije koji dolazi zbog izbacivanja mesa i dominacije ishrane zasnovane na voću, povrću i orašastim plodovima. Potrebno je unapred razmišljati o obrocima, da bi se osiguralo konstantno održavanje nivoa energije.
Posle nekoliko nedelja – Nakon nekoliko nedelja nekonzumiranja mesa, dogodiće se promena u crevima, uglavnom nabolje, mada nisu isključeni ni pojačani gasovi i nadimanje zbog toga što veganska ishrana ima više vlakana i pojačanog unosa ugljenih hidrata koji fermentiraju u crevima i mogu da uzrokuju iritaciju.
Nekoliko meseci – Posle nekoliko meseci, koža će biti čistija, ali će nivo vitamina D možda opasti jer njega najviše ima u mesu, ribi, mlečnim proizvodima. Ovaj vitamin je veoma važan za kosti, zube, mišiće, a manjak je povezan sa oboljenjima srca, migrenama, depresijom. Rezerve se čuvaju u telu samo dva meseca. Pošto ga telo proizvodi zahvaljujući suncu, ne bi bilo loše da na vegansku ishranu pređete krajem zime.
Godinu dana – Kako se približavate godini, rezerve vitamina B12 su verovatno istrošene. Umor, ostajanje bez daha, trnci u rukama i nogama, loše pamćenje neki su od simptoma da vam nedostaje vitamin koji se jedino može naći u životinjskim proizvodima. Zato je važno nadoknaditi ga, u suprotnom sve dobrobiti za kardiovaskularni sistem nestaju.
Nekoliko godina – Dugogodišnji veganski režim može da ostavi traga na kostima. Za 30 odsto je veća šansa da vegan slomi nogu nego mesožder ili vegetarijanac, zato je važan unos kalcijuma, kog u povrću ima u brokoliju i kelju, mada se tako unet kalcijum teže apsorbuje, pa su važni i suplementi.