Grad Beograd staje na put divljim deponijama

Sa teritorije glavnog grada ekipe “Gradske čistoće” lane su uklonile ukupno 7.482 kubika otpada.

pixabay.com

Zbog divljih deponija koje decenijama opsedaju prestonicu, naročito njena područja na periferiji, ekipe gradskog preduzeća imale su pune ruke posla kako bi očistile nagomilane količine mešanog komunalnog i zelenog otpada, ali i građevinskog šuta.Najviše đubreta bilo je na teritoriji najveće prestoničke opštine Palilula, čak 3.510 metara kubnih, dok je s druge strane najmanje smeća bilo u Rakovici – samo 40. Zbog bahatih koji šut odlažu gde stignu, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio je drakonske kazne u narednom periodu.

Ovi podaci predstavljeni su u Izveštaju o realizaciji lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda 2021-2030. za 2021. godinu, koji su odbornici Skupštine grada usvojili na poslednjoj sednici, prenose Novosti. O dugogodišnjem problemu divljih deponija sa kojim se prestonica suočava na zasedanju je govorio i gradonačelnik Aleksandar Šapić, koje je najavio oštre mere za sve koji građevinski šut odlažu gde stignu.

“Imamo ozbiljan problem sa istovarom građevinskog materijala u prestonici”, rekao je Šapić. “Oni nađu nekog privatnika koji na svojoj parceli istovari otpad. A kada dođe komunalna inspekcija kaže im da je to njegov posed i da može da radi šta hoće. Takvih deponija u Beogradu ima mnogo jer neće da idu u Vinču gde imaju striktne uslove i moraju da odvajaju građevinski materijal. U šutu ne sme da bude neka plastična flaša jer ukoliko se nađe naplaćuju velike cene. Zato moramo da ih pritisnemo i hoćemo zajedno sa Vladom Srbije i da jedino mesto za istovar građevinskog materijala bude Vinča, kao i da kazne budu drakonske.”

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 − one =