„Gradska čistoća“ i sutra nastavlja akciju suzbijanja krpelja

Beograd, 20. jun 2023. godine – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ će i tokom sutrašnjeg dana sprovesti akciju suzbijanja krpelja na javnim zelenim gradskim površinama .

Lokacije na kojima će se sprovoditi sutrašnja akcija suzbijanja krpelja su sledeće:

Zelene površine na opštini Palilula- nasip od Pančevačkog mosta ka Malom raju i od Pančevačkog mosta ka Crvenki, na opštini Zvezdara – Zvezdarska šuma i Mirijevski venac, na opštini Savski venac – Hajd park i Topčider i na opštini Voždovac – Banjička šuma, Stepin gaj i Šumice. Po potrebi tretmani će se sprovesti i na drugim zelenim površinama u gradu.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

Apelujemo na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four + 3 =