Haos u Izraelu zbog smene ministra: Lomača nasred auto-puta, blokirni prilazi Tel Avivu

Hiljade Izraelaca izašlo je danas na ulice u znak protesta zbog toga što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu smenio ministra odbrane.

Smena je usledila nakon što je ministar odbrane Joava Galanta pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana za reformu pravosuđa.

Na snimcima Rojtersove televizije vidi se da hiljade građana blokiraju glavni autoput u Tel Avivu, kao i grupa demonstranata koja pali lomaču nasred autoputa.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promenama u pravosuđu, ocenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim merama predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju. U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − 12 =