HAŠKI TRIBUNAL ODBIO ZAHTEV BIVIŠ PRIPADNIKA OVK

U Hagu odbijen zahtev branilaca protiv bivših čelnika tzv. OVK.

pixabay.com
pixabay.com

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju odbio je zahtev branilaca za prekvalifikaciju dokaznog materijala u predmetu protiv bivših čelnika tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji su pred Specijalnim sudom u Hagu optuženi za ratne zločine.

U odluci suda se navodi da odbrana Veseljija, Tačija i Krasnićija tvrdi da je Specijalno tužilaštvo, bez navodenja razloga, sve do sada obelodanjene dokazne materijale označilo kao poverljive, čime je, smatraju, prekršeno pravilo i pravo optuženog na pravično i javno suđenje, kako je predviđeno zakonom, prenosi Kosovo online.

Kako se navodi u odluci, odbrana traži od sudije za prethodni postupak da svaki nepoverljivi materijal preinači u javni, naredi sudu da opravda poverljivu klasifikaciju dokaznog materijala koji nije javno dostupan i odredi rok za završetak reklasifikacije materijala.

Takođe se navodi da odbrana bivših čelnika OVK pogrešno shvata svrhu principa javnosti postupka i da u trenutnoj preliminarnoj fazi postupka, posebno poverljiva klasifikacija ostaje odgovarajuća za značajan deo dokaznih predmeta, uključujući predmete koji mogu izgledati kao javni.

Sud navodi da će pregledati, i kada bude potrebno, revidirati klasifikaciju dokaznog materijala pre početka suđenja i da će takve klasifikacije ostati pod revizijom tokom čitavog postupka.

Prema odluci, za značajan deo otkrivenog dokaznog materijala, a posebno materijale koji se odnose na svedoke ili materijale dobijene od drugih međunarodnih institucija, sudija za prethodni postupak je odredio zaštitne mere.

Navodi se da takav materijal zadržava svoju klasifikaciju sve dok se ne ukinu zaštitne mere koje je naložio sud, a da ce javno dostupan materijal možda morati da bude poverljiv u ovoj fazi da bi se zaštitila bezbednost, fizičko i psihičko blagostanje, dostojanstvo i privatnost svedoka, žrtava koje učestvuju u postupku i drugih osoba koje su u opasnosti zbog svedocenja pred Specijalnim sudom.

Dodaje se da bi klasifikacije poverljivih materijala trebalo dalje razmotriti u odnosu na opštu klimu zastrašivanja svedoka koja preovladava na Kosovu.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačcija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. Tači, Veselji, Seljimi, Krasnići i drugi ucesniči udruženog zločinačkog poduhvata, imali su zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim Kosovom putem metoda koje su uključivale zastrašivanje, maltretiranje, upotreba nasilja i eliminisanje onih koji su smatrani protivnicima.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 3 =