“HITLEROVSKU VLADU NE PODRŽAVAM” Srbi sa severa Kosova doneli odluku, evo hoće li glasati na sutrašnjim izborima

U opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok biračka mesta, u kontejnerima, otvaraju se u nedelju ujutru u sedam časova

Srbi na severu pokrajine ne žele da učestvuju na izborima koje organizuje Priština sve dok se ne ispune svi zahtevi zbog kojih su i napustili sve privremene prištinske institucije u novembru prošle godine.

– Zašto da glasam i za koga da glasam? – rekao je jedan građanin Kosovske Mitrovice. 

– Pa mislim da vi to dobro znate, da su Srbi obespravljeni, da ne smeju nigde da mrdnu van Mitrovice, onda, za koga da glasamo? Niko ništa ne garantuje za život nas i naše dece, pogotovo dece – dodao je njegov komšija. 

– Hitlerovsku vladu ne podržavam i neću da izađem na izbore, a poznat je razlog – samo su neki od odgovora građana sa severa Kosova i Metohije.

Najveća srpska politička stranka na Kosovu i Metohiji, Srpska lista, koja je na prošlim izborima osvojila preko 95 odsto glasova, neće učestvovati na ovim vanrednim izborima. 

Građani su ih podržali, ali kažu da na ove izbore ne bi izašli ni da su srpski političari rekli da bi trebalo to da učine. Iz Prištine i Evropske unije poručuju da će izbori biti legitimni i da bez obzira na bojkot Srpske liste i Srba sa severa pokrajine to neće uticati na izborni proces.

Novinarka Ana Marija Ivković, koja radi i živi na severu naše južne pokrajine, slaže se sa svojim sugđanima i dodaje da ovi izbori nemaju legitimitet.

– Oni u svakom slučaju nisu legitimni, s obzirom na to da nemamo niti jednog predstavnika srpske zajednice, odnosno imamo jednog jedinog za sada, tako da kakvi god da budu rezultati, ti izbori nemaju legitimitet u smislu da suštinski predstavljaju zajednicu koja jeste većina na severu Kosova i Metohije – rekla je ona.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × 3 =