Hrvatska: Naš plan je propao, posledice će biti katastrofalne

Zagreb — Više hrvatskih zvaničnika, lekara i naučnika poslednjih dana upozorilo da interes za vakcinaciju protiv kovida-19 u Hrvatskoj pada.

Zemlja je, kako ističu, daleko od postizanja kolektivnog imuniteta, pa čak i od skromnog cilja vlade da se do 1. jula vakciniše barem 50 do 55 odsto odrasle populacije.

Kako navodi portal Index.hr, do 25. juna u Hrvatskoj je potpuno vakcinisano tek oko 30 odsto odraslog stanovništva, odnosno oko 25 ukupnog ukupnog, dok je za kolektivni imunitet potrebna prokuženost od 85 odsto ukupne populacije.

Hrvatska se od početka pandemije do danas, nakon početnog uspeha u prvom talasu, loše vođenom politikom svrstala na 17. mesto zemalja s najvećim mortalitetom od kovida-19 sa oko 2.000 umrlih na milion stanovnika, navodi dalje Index.

Vlada i Krizni štab pokazuju da za sve ovo vreme od početka pandemije, nakon svih kikseva – poput selektivnog dozvoljavanja političkih skupova, oklevanja u uvođenju mera pred kraj 2020. i loše organizovanog sistava prijavljivanja za vakcinaciju – nisu uspele da osmisle pametne kampanje kojima bi kolebljive ljude podstakle na vakcinaciju, bilo edukacijom i informisanjem ili podsticajima i penalizacijom.

O problemu slabog odaziva na vakcinaciju poslednjih su se dana oglasili i premijer Andrej Plenković, ministar zdravlja Vili Beroš, epidemiolog Bernard Kaić i direktor Kriznog štaba Kliničkog centra Dubrava Bruno Baršić, koji su građane upozorili da pad broja novozaraženih ne bi trebalo da ih zavara jer novi sojevi virusa “vrebaju iza ugla”.

Plenković je na sastanku vlade izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se broj vakcinisanih prvom dozom u poslednjih sedam dana povećao za samo jedan odsto, dok je epidemiolog Kaić upozorio da u Hrvatsku sasvims igurno na jesen stiže i četvrti talas a on će, kako kaže, zavisiti od toga kakav odziv za vakcinaciju bude.

S druge strane, kako svi relevantni naučnici upozoravaju – vakcinacija je izuzretno važna, kao i postizanje kolektivnog imuniteta jer se radi o izuzetno zaraznom virusu koji vrlo brzo mutira.

Drugi problem s kolebljivošću prema vakcinaciji je taj što širenje virusa i njihovo slobodno mutiranje pogoduju nastajanju nekih varijanti otpornijih na vakcine.

U Hrvatskoj takođe upozoravaju građane da, ako ne počnu više da se vakcibišu, preti im širenje virusa a samim tim u pitanje se dovodi i turistička sezona od koje zavisi celokupna privreda.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen − nine =