Hrvatska razmatra uvođenje vaučera za gorivo

Uvođenje vaučera za gorivo jedna od mera koja se razmatra i na kojoj se radi u Hrvatskoj, ali još uvek nije ništa presudno.

To je izjavio potpredsednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić posle sednice Vlade, prenosi Večernji list.

S obzirom na to da sledeće nedelje ističe dvonedeljna odluka o fiksiranju cena goriva izvan auto-puteva, kao i na izvestan dalji rast cena nafte na tržištima, Marića su novinari pitali koje dalje mere Vlada razmatra, na šta je odgovorio da još treba pričekati sve proračune kada je u pitanju cena nafte, dodajući i da ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović vodi dodatne razgovore s predstavnicima distributera i proizvođača.

Upitan o mogućnosti uvođenja vaučera za gorivo, Marić je rekao da je to jedna od mera koje se razmatraju, ali za čiju pripremu još treba vremena.

Između ostalog, tu su i pitanja onih koji poseduju više vozila, kao i pitanja socijalnih kriterijuma u ​​pogledu toga da li bi takva mera važila za sve podjednako ili ne.

“Na tome, između ostalog, radimo ovih poslednjih dana i nedelja. Kada se iz toga svega bude iznedrilo nešto spremno za komunikaciju, to ćemo reći”, izjavio je Marić.

Na pitanje novinara da li se vaučeri uzimaju u obzir i za hranu, Marić je podsetio da je PDV na svežu hranu, kao što su meso, riba, voće i povrće, praktično sveden na najniži mogući nivo.

On je ponovio da očekuju od Vlade da napravi i druge “karike u lancu” i da je sada vreme za zajedničko delovanje, ali da će uvek biti onih koji će videti kratkoročnu zaradu i “loviti u mraku”.

“Ponavljam, ako će svako posmatrati svoj deo posebno, svaki segment kao poseban silos, svi ćemo dugoročno izgubiti. Moramo da budemo svesni toga”, rekao je Marić.

Podržaćemo udruženja za zaštitu potrošača

Upitan o primedbama udruženja za zaštitu potrošača da im je dodeljeno premalo novca za praćenje zaokruživanja cena kod zamene kune eurom, Marić je rekao “po pravilu, koliko god dali uvek se traži više”.

Napomenuo je da je u proračunu za ovu namenu izdvojeno 700 hiljada kuna, tu su još i evropski izvori, ali da će se za tako važnu namenu kao što je zaštita potrošača naći novac.

“Neka se ne brinu o tome. Ako imaju određene kvalitetne predloge kako na još bolji način pratiti te cene, sprečiti da ne dođe do neopravdanog podizanja cena, vrlo rado ćemo to podržati”, poručio je Marić.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen + 4 =