HRVATSKU TRESE SKANDAL: Najveća pljačka u istoriji

Zagreb — Vladu Andreja Plenkovića i celu Hrvatsku od subote trese skandal sa hapšenjem čelnika INE, zbog, kako prenose hrvatski mediji, najveće pljačke u istoriji.

pixabay.com
pixabay.com

Bivši direktor ove kompanije Davor Štern kaže da u velikim sistemima poput INA-e uvek postoji način i mesto za curenje novca, ali ne u ovakvim razmerama.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u INI Damir Škugor, predsednik Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik firme OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane i predsednica uprave Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INU prelazi milijardu kuna (1 evro vredi nešto više od 7,5 kuna), protivzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Davor Štern je za hrvatski RTL rekao je, izmedju ostalog, da u velikim sistemima uvek postoji način i mesto gde curi novac.

To je, kaže, kapilarna korupcija koja se dogadja na nižim nivoima, ali bilo je slučajeva kradje goriva, mešanje goriva s vodom, što je imalo finansijski rezultat.

“Neki vozači su imali prednost pred drugima dolazeći na pretovar i utovar na rafinerije pa su s tim zaslužili još jednu vožnju tog dana. Ne mogu reći da nije bilo, ali u ovakvim razmerima…”, kaže Štern.

Pojašnjava da je INA ogroman sistem, kupuje naftu, derivate, prodaje naftu nažalost, ima celi niz investicionih aktivnosti gde se može govoriti o potrebi da se duboko udje u analizu tih ugovora.

“Novi pogon rafinerije Rijeka koji je trebalo da bude gotov pre 10 godina još uvek se gradi i ne vidi mu se kraj, svaki put poskupi materijal. U svakom elementu postoji nešto na što bi se trebalo obratiti pažnju”, kazao je Štern.

Na pitanje da li ga, kao što je to slučaj s vlašću, čudi ovoj aferi, Štern kaže da je više tužan, nego začuđen.

Smatra da bi odgovornost za sve trebalo da preuzme predsednik Uprave, ali je očito, kaže, da se to neće dogoditi.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + 8 =