IMATE PROBLEMA SA PREJEDANJEM? Ovi saveti vam mogu pomoći!

Poremećaj u ishrani može imati različite uzroke, od psihičkih problema do nedostatka određenih vitamina. Međutim, često je u pitanju stvar navike: čovek jednostavno ne može da uđe u izbalansiran režim nakon dugih gozbi

Prejedanje dovodi do nagomilavanja kilograma, što može negativno uticati na zdravlje. Čak i shvatajući opasnost od redovnog konzumiranja nezdrave hrane, mnogima je i dalje teško da se ograniče. A to se može pretvoriti u začarani krug koji se ne može prekinuti godinama.

Ponekad su ljudi toliko zavisni od hrane da jedenje slatkiša čine važnim delom svog dana – na primer planiraju unapred da se nagrade ogromnom porcijom tiramisua na prijateljskoj večeri u italijanskom restoranu. I tako – svaki dan. Ipak, i dalje postoji nekoliko načina koji će čak i najlenjijim i najnevoljnijim ljudima pomoći da se oslobode loših navika.

Koktel od sirćeta i vode

Postoji teorija da su od vremena Kleopatre žene gubile kilograme na posebnoj sirćetnoj dijeti. Prema ovoj metodi, potrebno je svakodnevno piti vodu sa kašikom ili dve jabukovog sirćeta ili limunovog soka. Ovaj napitak omaže u otupljivanju osećaja gladi i ubrzava metabolizam. Međutim, morate biti izuzetno oprezni naročito ukoliko imate problema sa gastrointestinalnim traktom. Pored toga, nakon takvog koktela, trebalo bi da isperite usta, jer zubni emajl loše reaguje na kiselu sredinu.

Podesite tajmer

Od trenutka kada počnemo da jedemo, može proći 20 do 30 minuta pre nego što počnemo da osećamo sitost. Činjenica je da je našim hormonima potrebno vreme da prenesu signal da je dovoljna količina hrane ušla u stomak. Dakle, sledeći put pokušajte da podesite tajmer da rastegnete svoju uobičajenu porciju na 20 minuta. Inače, ova tehnika se koristi u klinikama za lečenje kompulzivnog prejedanja i drugih poremećaja u ishrani.

Uklonite uzrok stresa

Stalna anksioznost je često glavni uzrok neodoljive žudnje za hranom. Stres čini osobu nervoznijom: telo brže gubi energiju i resurse, što dovodi do hroničnog umora i nesanice. I, nažalost, obilna večera nakon dugog dana na poslu je gotovo jedini način da se izborite sa emocijama. Na kraju krajeva, čak i lagana šetnja ili, na primer, joga zahteva mnogo više fizičkog napora.

Stavite gubitak težine u drugi plan

Iznenađujuće je, ali prestroga ograničenja i stalno praćenje kalorija dovodi do negativnih posledica. Zbog toga se preporučuje da ne računate broj kalorija i ne fokusirate se na rezultate dijete, već da se zaokupite nečim zanimljivim. Najbolje je da uopšte nemate slobodnog vremena: tako ćete jesti samo da biste utolili glad, a ne zbog dosade.

informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen − 8 =