Intenzivnije od mesa, hranljivije od jaja: Idealne za doručak, jeftine i najbolje za mršavljenje

Pečurke za doručak? Evo jedne zabavne ideje. Ne toliko da odbije one koji se ujutro kunu samo u slano, koliko bi mogla iznenaditi ljubitelje žitarica ili peciva umočenih u kafu. Ponekad je potrebno izaći iz svoje zone komfora, i skrenuti sa utabane staze. Odabirom pečurki za prvi obrok u danu činite upravo to, a dobro je i za figuru.

Konzumiranje pečurki, lisičarki, smrčaka ili bukovača za doručak zaustavlja žudnju i nepotrebno grickanje između obroka.

Doručak koji se delom sastoji od pečurki jednostavno se pokazao kao zasitniji od doručka baziranog na mesu, ribi ili jajima.

“Prethodne studije o gljivama sugerišu da bi mogle biti zasitnije od mesa, ali taj rezultat do sada nije proučavan sa ekvivalentnim količinama proteina”, rekla je profesorka Džoan Slavin, istraživačica na polju zdravlja creva, koja je pridonela ovoj studiji.

Kako bi proveli svoje istraživanje, stručnjaci su pozvali 32 dobrovoljca (17 žena i 15 muškaraca) da deset dana konzumiraju dve vrste doručka.

Prvi je uključivao 28 grama mlevene junetine, dok je drugi zamenio proteine ​​sa 226 grama šampinjona. Na kraju ovog eksperimenta, učesnici su ispitivani o stanju sitosti, u pravilnim intervalima, tokom jutra. Takođe, imali su zadatak da beleže količine hrane koju su tada konzumirali za ručak.

Rezultat je da su zadovoljniji bili oni čiji je doručak uključivao pečurke. Tako da, prirodno su bili u manjem iskušenju da jedu užinu ili preteraju prilikom sl obroka.

Mora se reći da su pečurke jedna od onih super namirnica, koje treba jesti što češće. Niskokalorične su, ali bogate hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima i prirodnim proteinima. Puno dobrih stvari koje gljive čine vernim saveznikom za mršavljenje. Pogotovo jer imaju još čitav niz blagodeti za zdravlje.

Dokazano je da redovna upotreba pečuraka može pomoći u smanjenju rizika od raka i jačanju imunološkog sastava.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 8 =