ISTORIJSKI TRENUTAK: Rukovanje Trampa i Kim Jong Una u Demilitariziranoj zoni

Američki predsjednik Donald Trump susreo se s Kim Jong-unom u Demilitariziranoj zoni, koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju, zbog kratkog rukovanja.

pixabay.com
pixabay.com

Ranije je Trump rekao da se “raduje što će videti” Kima.

– Ovo je istorijski trenutak – rekao je lider Severne Koreje Kim Jong Un o američkom predsedniku Donaldu Trampu koji ulazi u Severnu Koreju, preko vojne linije razgraničenja koja razdvaja dve Koreje.

– Prelazak preko te linije bio je velika čast – rekao je Trump, dodajući da je njegova i Kimova bila veliko prijateljstvo.

Američki predsednik Donald Trump i severnokorejski lider Kim Jong Un samo su sedeli zajedno, a Kim je rekao da je bio “iznenađen” otvorenim pozivom koji je Trump objavio juče na Tvitteru.

-Bio sam veoma iznenađen kada sam čuo za vašu ponudu na tvit-u i tek u kasnim popodnevnim satima mogao sam da potvrdim vaš poziv. Hteo sam da vas ponovo upoznam i posebno za obe Koreje, ovo mesto je znak nesrećne istorije. Dakle, da bi naše dve Koreje bile u prilici da mi pruže ovu priliku da vas upoznam ovde, to je veoma značajno, što znači da možemo da se osećamo opušteno i da se sretnemo sa pozitivnim razmišljanjima o svim našim diskusijama u budućnosti – rekao je Kim.

Američki predsjednik Donald Trump, stojeći sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom u Južnoj Koreji, pozvao je Kim u Vashington.

Trump i Kim sastali su se poslednji u februaru u Hanoju, Vijetnam, ali su razgovori smatrani neuspehom i samit je bio prekinut. Pjongjang je tvrdio da je Vašington kriv za neuspešan sastanak. Međutim, dva lidera su od tada održavala stalnu i očigledno ljubaznu pisanu korespondenciju. Trump je više puta pohvalio Kimova pisma, opisujući najnoviju poruku koju je dobio od liderke Severne Koreje kao “lepu”.

Iako su, kako se izveštava, u prijateljskim odnosima, Vašington i Pjongjang nastavljaju da se bore protiv sankcionisanja, što SAD insistira da se ne može desiti sve dok država pustinjaka ne obavezuje se na denuklearizaciju.

 

Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − fifteen =