IVANI ŽIGON DODELJEN ORDEN DOSTOJEVSKOG – potomci pisca prisustvovali dodeli priznanja srpskoj glumici

U nacionalnom teatru Maksima Gorkog u Minsku, posle premijere predstave „Idiot“, glumici Ivani Žigon dodeljen je orden Dostojevskog.

Srpskoj glumici orden je dodelio Međunarodni komitet šest zemalja – Rusije, Belorusije, Kazahstana, Japana, Argentine i Nemačke, na čelu sa predsednikom udruženja pisaca Rusije i prapraunukom velikog pisca – Aleksejem Dostojevskim.

Predstava „Idiot“ izvedena je u Minsku na dan piščeve smrti, 9. februara i oduševila je publiku. Režiju ove predstave Ivana potpisuje sa svojim ocem legendarnim Stevom Žigonom. Njegovu adaptaciju i režiju, Ivana je prilagodila novom vremenu i glumcima Nacionalnog ruskog pozorišta Maksim Gorki u Minsku. U predstavu je utkala i lik pisca fjodora Dostojevskog 

Premijeri su prisustvovali potomci velikog pisca koji su došli na poziv Ministarstva kulture Belorusije, a uz inicijativu Ivane Žigon. Oduševljena publika je pozdravila najpre Ansambl i rediteljku ivanu Žigon, a potom i porodicu naslednika Dostojevskog – Alekseja, njegovu suprugu Nataliju, kao i Vjeru, Anu Mašu i Fjodora Dostojevskog – najmlađeg potomka koji ima 13 godina. 

Osim potomaka Dostojevskog, premijeri su prisustvovali mnogi umetnici i zvaničnici, među kojima je bio i ministar kulture Belorusije Anatolij Markejevič.

Posle premijere, Ivana Žigon je sa potomcima Dostojevskog boravila i u selu Dostojevo u kome se nalazi spomenik i škola Dostojevskog, ali i imanje njegovog pretka po kome je veliki pisac dobio svoje prezime.

– Koren ovog imena je od reči Dostojan što nije nimalo slučajno. Dostojevski i jeste patrijarh među piscima, filozofima i umetnicima – započinje naša glumica.

– Bili su to čarobni momenti sa potomcima Fjodora Mihajlovića. Moj otac Stevo i ja uz njega dugo smo išli ka dubinama i korenima smisla i sadržaja dela Dostojevskog. stigli smo tako do i do sela Dostoevo posle velike premijere u Minsku. Tako sam psole dugog traganja i stigla do skrivenog značenja smisla prezimena Dostojevski. Umetnici razgovaraju sa publikom, ali i sa samima sobom simbolima i metaforama – ističe Ivana.

– Dostojevski je Dostojan. Axios! To ime nosi od pretka koji je zvanje dostojan dobio u 16. veku-  zaključila je Ivana Žigon.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + 10 =