Iz EU loše vesti i za Srbiju: Izmenjena uredba o vakcinama

Evropska komisija izmenila je uredbu o autorizaciji izvoza vakcina proizvedenih na teritoriji EU.

GLAS NACIJE
GLAS NACIJE

Ovom uredbom sada su obuhvaćene praktično sve treće zemlje, uključujući i Srbiju.

Srbija je zajedno sa zemljama susedstva Unije i zemljama iz Kovaks sistema do sada bila izuzeta od traženja dozvola za uvoz vakcina proizvednih na teritoriji EU.

U Evropskoj komisiji insistiraju na činjenici da ova mera ”nije usmerena ni protiv koga”, niti da se sada ”targetiraju” zemlje u susedstvu, a pogotovo ne zemlje Zapadnog Balkana.

”Ovde se ne radi o blokadi već o postizanju transparentnosti kada je reč o izvozu vakcina kompanija koje ih proizvode na teritoriji EU. Zapadni Balkan je bitan za Evropsku komisiju i zato radimo sa farmaceutskim kompanijama kako bismo osigurali isporuke za region i nadamo se da će do toga uskoro i doći”, kažu u Komisiji.

Evropska komisija je uvela principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti za odobravanje izvoza pod mehanizmom transparentnosti i odobrenja za izvoz kovid 19 vakcina.

Naglašava se da će se prilikom odobrenja izvoza u obzir uzeti nivo vakcinacije, ali i epidemiološka situacija u određenoj zemlji.

Cilj ove mere je, kako navode u Briselu, da se građanima EU obezbedi pravovremeni pristup vakcinama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je EU ponosna što je dom proizvođača vakcina koji ne samo da isporučuju građanima EU već i izvoze širom sveta.

Istovremeno, ona upozorava na treći talas pandemije u zemljama članicama i činjenicu da svi proizvođaći vakcina i dalje ne ispunjavaju svoje ugovorene obaveze prema EU.

“EU je jedini najveći proizvođač koji nastavlja da izvozi vakcine u velikom obimu u desetine zemalja. EU ima odličan portfolio različitih vakcina i obezbedili smo više nego dovoljno doza za celokupno stanovništvo. Ali moramo osigurati blagovremene i dovoljne isporuke vakcina građanima EU. Svaki dan je važan”, poručila je Fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji dodaju da je od pokretanja mehanizma autorizacije od ukupno podnetog 381 zahteva odobreno njih 380, odnosno da je iz EU do sada u treće zemlje izvezeno 43 miliona doza vakcina.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 3 =