Izbegnite “tihu” smrt: Lekove nikako ne smete mešati sa ovom hranom

Jednostavan čin ispijanja leka toplim napitkom može promeniti način na koji lek deluje i možda ugroziti vaše zdravlje.

Naizgled bezopasne zamene za so i voćni sokovi takođe mogu usporiti ili promeniti način na koji lek deluje. Čak ni vaš lekar ne zna šta jedete zajedno sa lekovima koje uzimate. Evo šta treba da znate.

Interakcije hrane i lekova se obično dešavaju kroz tri različita tipa mehanizama, kaže dr Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku.

“Hrana može povećati brzinu ili obim apsorpcije leka, smanjiti brzinu ili obim apsorpcije ili imati direktan farmakološki efekat”, kaže Stram. (Ovo poslednje se odnosi na hranu koja povećava ili smanjuje metabolizam lekova). Hrana može uticati na lekove bez recepta, kao i na lekove na recept.

Antibiotici / kisela hrana i mlečni proizvodi

Da li uživate u kafi? Visoko kisela hrana, poput pića sa kofeinom, može smanjiti efikasnost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, konzumirajte kiselu hranu, uključujući meso, živinu, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat pre ili dva sata nakon uzimanja leka. Hinoloni, klasa antibiotika uključujući ciprofloksacin, levofloksacin i druge, mogu se uzimati na prazan stomak ili sa hranom. Međutim, istovremeno konzumiranje mlečnih proizvoda smanjuje njihovu efikasnost. Sačekajte dva sata pre i posle uzimanja ovih antibiotika ako želite da konzumirate mlečne proizvode.

Antidepresivi / sir, soja sos i sos za pečenje

Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoamin oksidaze. Koriste se za lečenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu reagovati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima. Mešanje inhibitora monoamin oksidaze sa hranom koja sadrži tiramin, kao što je sir ili fermentisana ili kisela hrana, može podići krvni pritisak do opasnih nivoa. Ostale namirnice bogate tiraminom su soja sos, tofu, miso, fava pasulj, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakti kvasca i suvo grožđe.

Antikoagulansi / riblje ulje i spanać

Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neke vrste hrane smanjuju njihovu efikasnost, a druge produžavaju vreme zgrušavanja i povećavaju rizik od krvarenja.

“Riblje ulje je, na primer, zdravo za srce, ali je i blago protiv zgrušavanja”, kaže Dejvid G. Edelson, MD, profesor kliničke medicine na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn u Njujorku. S druge strane, tamno -zeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, pa ograničite ili izbegavajte spanać, brokoli, kelj, repu i zelje.

Statini / sok od grejpfruta i pomorandže

Jedite bobice ili drugo voće umesto jutarnjeg grejpfruta ako uzimate lekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini. Pijenje soka od grejpfruta istovremeno sa uzimanjem statina dovodi do akumulacije leka u telu. Grejpfrut usporava razgradnju leka, što dovodi do viših nivoa i raznih zdravstvenih problema. Narandže mogu imati sličan efekat. Može doći do oštećenja jetre i, u retkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.

ACE inhibitori / zamene soli

Ako uzimate inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin da biste snizili krvni pritisak, možda ćete morati da koristite i kalijumove soli kao zamenu za natrijum. Problem je u tome što ACE inhibitori takođe uzrokuju da telo zadržava kalijum. Ovo stvara visok nivo kalijuma koji potencijalno može dovesti do srčane aritmije.

Bilo koja droga / alkohol

Alkohol menja dejstvo leka i može povećati rizik od oštećenja jetre statinima, narušava mentalne i motoričke funkcije u kombinaciji sa lekovima za anksioznost, iritira želudac prilikom uzimanja histaminskih blokatora. Takođe povećava efekat narkotika i beta blokatora. Alkohol je jedna od najgorih stvari koje možete kombinovati sa lekovima na mnogo načina. Antifungalni lekovi burno reaguju sa alkoholom. Ova kombinacija može izazvati mučninu, grčeve u stomaku, glavobolju i crvenilo. Za većinu lekova najbolje je uzdržati se od alkohola, a posebno od droga.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × one =