IZBORI ZA GRADONAČELINKA: Sve informacije na jednom mestu!

Kandidate za odbornike Skupštine grada Beograda mogu da predlože političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi, a lista se dostavlja izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora. 

pixabay
pixabay

Skupština grada Beograda broji 110 odbornika.  Trećinu izborne liste moraju da čine žene.

Lokalni izbori u Beogradu biće održani 4. marta, a novi gradonačelnik i članovi Gradskog veća, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana konstitutisanja gradskog parlamenta.

Konstitutivnu sednicu parlamenta saziva predsednik Skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a krajnji rok za njeno održavanje je dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata.

Tom sednicom predsedava najstariji odbornik, a na njoj se biraju predsednik i sekretar Skupštine grada i potvrđuju mandati odbornicima, čime je Skupština konstituisana.

Izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, a u slučaju ponavljanja izbora na nekom od birališta, konačni rezultati se utvrđuju po završetku ponovljenog glasanja.

Gradonačelnik prestonice bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, a kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada.

Prošle godine, na predsedničkim izborima, građani su svoje pravo glasa mogli da iskoriste na 1.183 biračka mesta u glavnom gradu.

Najviše biračkih mesta je na Novom Beogradu (141) i Paliluli (127), a najmanje u Surčinu (27), Barajevu (28), Sopotu (33), Savskom vencu (35).

U Beogradu pravo glasa na ovim lokalnim izborima imaće 1.706.000 birača, rečeno je Tanjugu u gradskoj izbornoj komisiji.

U jedinicama lokalne samouprave koje imaju manje od 20.000 birača, izborne liste su utvrđene i kada ih svojim potpisom podrži najmanje 200 birača.

 

izvor: rts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 5 =